07 dec 2015

Tips om jouw tuin winterklaar te maken

De winter staat voor de deur met al zijn charmes van dit seizoen! Sneeuw in de tuin of ijs op vijvers en plassen geeft sfeer en gezelligheid de komende periode.
Maar, het kan je ook verassen met de minder leuke aspecten in de winterperiode. Bevroren waterleidingen, uitglijders op gladde bestrating, bloembakken die kapot knappen. Zo zijn er diverse aandachtspunten om rekening mee te houden als u de tuin winterklaar wilt maken.

Afsluiten van de buitenkraan

Buitenkraan aanwezig? Sluit deze dan af en draai vervolgens de buitenkraan even open om het restwater weg te laten lopen. Dit geldt natuurlijk ook voor eventuele andere kranen buitenshuis, zoals in de schuur of andere kwetsbare plaatsen. En, vergeet de tuinslang niet. Zorg in ieder geval dat het water uit de slang is, nog beter is vorstvrij opbergen. Wacht er niet te lang mee, vorst verrast ons altijd weer.

Gladheid bestrijden op de bestrating

De afgelopen twee winters hebben we weinig last van gladheid gehad. Er is nauwelijks vorst geweest en sneeuw nog minder. Maar, niets is zo veranderlijk als het weer! Komend winterseizoen kan het wel heel anders zijn en behoorlijk wat hinder veroorzaken.
Simpelweg gebruik van een sneeuwschuiver om paden, opritten en terrassen sneeuwvrij te maken, scheelt een hoop lekkende sneeuwresten en vuil op de deurmat in huis.
Ook zout strooien op de bestrating zorgt ervoor dat de verhardingen rondom huis sneeuw- en ijsvrij wordt. Zout is ook makkelijker toe te passen op paden en opritten van grind, immers, dit is een stuk lastiger met een sneeuwschuiver.
Zowel sneeuwschuivers en strooizout hebben wij toegevoegd in ons assortiment tijdens het winterseizoen!

Hoe om te gaan met ijsvorming op de vijver

Wanneer er ijs op de vijver ontstaat, is het belangrijk om te weten wat hier tegen te doen. Het hakken van een wak in de vijver is niet verstandig. Dit is slecht voor de vissen. Door het hakken ontstaat er een drukverschil. Dit, in combinatie met stres en de lage temperatuur van het water, kan zorgen voor de dood van de vissen. Tevens loop je het risico dat de vijverwand/folie lek raakt. Betere oplossing om een wak in het ijs te maken is er water op gieten. Koud water werkt beter dan warm water!
Nog beter is natuurlijk om preventief maatregelen te nemen. Dit kan al op een relatief eenvoudige manier.

Met lichte vorst zou afdekken van de vijver al afdoende zijn. Of simpelweg zorgen dat het water in beweging blijft. Door een (lucht-) pomp of eventueel een waterpartij/ waterval in de winter te laten lopen, geeft vaak al voldoende beweging in het water. Andere methode is om een verwarmingselement te plaatsen in de vijver. Dit is een wat duurdere en specialistische methode. Hiervoor verwijs ik u door naar de vijverspecialist bij u in de buurt voor een goed advies.
Ook kunt u er voor kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan. De meeste vissen zullen dichtgevroren vijvers in Nederland wel overleven. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de diepte. Ondiepe vijvers lopen het risico om tot de bodem dicht te vriezen.

Vijverpompen verwijderen tijdens de winter

Pompen in de vijver of waterpartijen zijn gevoelig voor de vorst. Wanneer de pomp ondiep in het water ligt, is het beter om deze te verwijderen. Verstandig is om de pomp in een emmer met water te laten overwinteren, om zo uitdroging van rubbers en afdichtingsringen te voorkomen. Uiteraard de emmer wel op een vorstvrije plek wegzetten. Dieper gelegen pompen zullen niet bevriezen en kunnen prima overwinteren.

Potten en planten in de tuin beschermen tegen winters weer

Denk ook aan de beplanting in de tuin. De ene soort is meer gevoelig voor vorst dan de andere. Kuipplanten kun je beter naar binnen halen. Liefst in een vorstvrije ruimte met licht. Zo nu en dan hebben deze planten wel water nodig.

Het beschermen van de overige beplanting in de tuin kan op diverse manieren. Vaste planten sterven af. Laat het afgestorven deel van de plant gewoon liggen in de border, dit geeft enigszins bescherming om zo in het voorjaar weer uit te lopen. Daarnaast kun je de beplanting beschermen met blad, snoeiafval van coniferen of bijvoorbeeld noppenfolie.
Noppenfolie geeft ook bescherming aan beplanting in potten. Beplanting in potten en bloembakken zijn nog gevoeliger voor vorst. Door bijvoorbeeld de koude oosten wind zijn wortels in potten nog sneller vatbaar voor bevriezing. Door de potten aan de binnenzijde te bekleden met noppenfolie, bescherm je de plant, maar ook de pot. Vergeet niet om gaten in de folie te maken zodat water wel weg kan lopen.

Niet vorstbestendige potten kun je beter naar binnen halen om ze in het voorjaar weer terug te plaatsen in de tuin.

Nu is jouw tuin winterklaar!

Het zijn een paar simpele, logische handelingen om je tuin winterklaar te maken. Maar, vaak worden ze vergeten of is men te laat. Tijdig handelen kan je een hoop ellende schelen en extra kosten besparen om zo goed voorbereid de winterfeestdagen in te gaan!

 

Een greep uit ons assortiment: