18 nov 2021

Tuintegels 60×60

Tuintegels 60x60 cm worden in veel tuinen toegepast. Waarom is een tuintegel van 60 bij 60 zo populair? Welke soorten tuintegels zijn er? En hoe kun je deze tegels voegen? Het antwoord op deze vragen en nog meer bespreken we in deze blog over tuintegels.

Welke soorten tuintegels 60x60 zijn er?

Tuintegels zijn er in beton, natuursteen en keramiek. Iedere soort tuintegel heeft voor en nadelen. Betonnen tuintegels zijn in de aanschaf het voordeligste. Het nadeel is dat deze tegels verkleuren en na verloop van tijd steeds minder mooi worden. Beton is daarnaast vrij gevoelig voor krassen en vlekken. Natuursteen tuintegels zijn een stuk duurder dan de betonnen variant. Sommige soorten natuursteen tegels zijn vrij zacht en daarom ook weer gevoelig voor krassen en vlekken. Dit betreft vaak de goedkopere soorten. De duurdere soorten zijn beter bestand tegen krassen en de weersinvloeden. De prijs van deze tegels ligt echter weer vrij hoog. Vaak zijn deze betere natuursteen tuintegels qua aanschaf nog duurder dan de keramische tuintegels. Keramische tuintegels zijn de ideale tuintegels. Deze tegels zijn zeer goed bestand tegen de weersinvloeden. Ze krassen nauwelijks en verkleuren ook niet. De aanschafprijs van keramische tegels ligt wel wat hoger dan de prijs van betonnen tuintegels. In verhouding met natuursteen tegels is er weinig prijsverschil.

MBI GeoCeramica 2Drive
Tuintegels 60x60 met veranda

Betonen tuintegels leggen

Het leggen van betonnen tuintegels is vrij eenvoudig. Deze kunnen doorgaans gewoon op een verdichte laag wit zand gelegd worden. Als eerste wordt een zandbed verdicht door deze aan te trillen. Vervolgens wordt dit zand netjes vlak op hoogte gemaakt. Hier worden de tegels opgelegd en zachtjes aangeklopt totdat ze vlak liggen. Voor het plaatsen van deze tegels is dus geen extra bewerking van de ondergrond nodig.

Keramische tuintegels leggen

Bij het leggen van keramische tuintegels is de dikte van de tegel van groot belang. Er zijn keramische tegels die een betonen drager hebben. Daarnaast zijn er 2 en 3 cm dikke keramische tegels. De 2 cm keramische tuintegels is een goed voorbereide ondergrond nodig. Vaak zal hiervoor een laag split met bindmiddel op een stabiele ondergrond voldoende zijn. Op deze laag met split wordt de tegel door middel van een hechtmortel aangebracht. Voor de 4 cm keramische tegels met een betonnen ondertegel en de 3 cm dikke keramische tegel is een andere ondergrond voldoende. Hiervoor is vaak een goed gestabiliseerd zandbed sterk genoeg.
Het is bij het leggen van keramische tegels erg belangrijk om goed te luisteren naar de stratenmaker/hovenier. Deze kent de ondergrond en weet op welke manier de tegels het beste geplaatst kunnen worden.

Natuursteen tuintegels leggen

Natuursteen wordt vaak op dezelfde manier verwerkt als keramische tegels. Ook is hierbij erg belangrijk dat het water door de ondergrond weg kan zakken.

Hoe maak je tuintegels 60x60 schoon?

Groene aanslag op tuintegels zijn schoon te maken met een algenreiniger. Hoe makkelijk ze schoon te maken zijn hangt af van het soort tegel. De betontegels en zachtere soorten natuursteen zijn veel minder makkelijk schoon te maken dan de keramische tuintegels. Het is niet aan te raden om tuintegels 60x60 schoon te maken met een hogedrukreiniger. Deze is te krachtig is en maakt de tegels en de voegen stuk.

Kun je tuintegels 60x60 voegen?

Tuintegels zijn uitstekend te voegen. Dit voegen beperkt onkruid en mieren. Hierdoor heeft u veel minder onderhoud aan uw terras. Bij ons in de showtuin hebben wij verschillende tuintegels 60x60 ingevoegd en kunnen wij u hierover uitstekend informeren.

Hoe dik moeten tuintegels zijn?

Tuintegels hoeven niet heel erg dik te zijn. Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm. De ondergrond waar de tegel op ligt is daarbij wel erg belangrijk.

Wat kosten tuintegels 60x60?

1e keus tuintegels 60x60 cm zijn verkrijgbaar van ca €18,- tot € 80,- dit varieert tussen een standaard betontegel als goedkoopste en een natuursteen tegel als duurste. Daar tussen in zit een heel breed scala aan tegels en prijzen. Doorgaans is de betontegel de goedkopere soort en de natuursteen en keramische tuintegel de duurdere variant.

Tuintegels 60x60 terras

Waarmee kun je tuintegels 60x60 combineren?

Tuintegels van 60x60 cm zijn met heel veel andere tuinproducten te combineren. Vaak is het mooi om als combinatie iets te kiezen dat verschilt in kleur en materiaalsoort. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan gebakken klinkertjes of groen in de tuin. De beste combinatie is een mooie verdeling van tegels, klinkers en groen. Ook bij het maken van de juiste verdeling kunnen wij u helpen.

Tuintegels 60x60 zijn verkrijgbaar in een aantal soorten en kleuren. Welke tegels het beste bij u passen kunt u bij ons in de showtuin uitstekend bekijken. Hier hebben wij veel verschillende tuintegels ruim uitgestald liggen. Ook geven wij u graag advies welke tuintegel in uw situatie de beste keuze is. Graag tot ziens bij Van Harn in Wekerom.

Een greep uit ons assortiment: