27 feb 2020

Straten met dikformaat klinkers

Een perceel rondom een woning, is in te delen zoals de eigenaar zelf wil. Afhankelijk van de ruimte, wordt er vaak een oprijpad, parkeerplaatsen, tuinpaadjes en terrassen aangebracht. Dit zorgt ervoor dat je perceel bijvoorbeeld leefbaar wordt. Door het perceel praktisch in te richten met oprijpad en eventuele parkeerplaatsen, maak je het jezelf en de visite makkelijk. Dit soort toepassingen vragen wel om een solide bestrating. Een goede straat kan worden gemaakt door bijvoorbeeld dikformaat klinkers toe te passen.

Dikformaat klinkers

De term dikformaat klinkers is ontstaan omdat andere klinkersoorten smaller zijn. Het voordeel van de dikkere klinker is vooral dat deze sterker is. Door de dikkere vorm is de klinker namelijk zwaarder te belasten dan waalformaat klinkers. Bovendien oogt de breder klinker massiever wat een andere uitstraling geeft aan de bestrating. Heb je een brede oprit naar je huis, dan zorgen dikformaat klinkers voor een degelijke en robuuste look. Zeker bij een oprit waar ook zware voertuigen komen, zijn de dikformaat klinkers aan te raden. En je behoudt toch een klassieke uitstraling, door het toepassen van deze straatklinkers.

Dikformaat Gebakken

Betonnen dikformaat of gebakken dikformaat

De naam dikformaat staat voor de afmetingen van de klinker. Net zoals andere klinkers kan het materiaal beton of gebakken klei zijn. Betonnen klinkers zijn de meest gebruikte stenen in dit formaat. Dit heeft vooral met de prijs te maken. Het productieproces van betonklinkers is namelijk sneller en daardoor goedkoper. Nadeel van betonklinkers is vooral dat er verkleuring kan optreden. Dit komt door de open structuur van het beton. Hierdoor kan er vocht en andere stoffen in de steen zelf komen. Hoewel een gebakken klinker duurder is, blijven deze wel langer mooi. Gebakken materiaal neemt nauwelijks vocht op en blijft ook veel mooier op kleur. Het is zelfs zo dat de oppervlakte van de gebakken klinker door de jaren heen steeds mooier wordt.

Straat met klinkers aanleggen

Het aanbrengen van bestrating met dikformaat klinkers is eenvoudig. Of het nu gaat om een tuinpaadje, een oprit of een compleet parkeerterrein, de voorbereiding is hetzelfde. Zorg voor een goed gestabiliseerd zandbed waarop je baan kunt maken. Maak vervolgens de baan door het zand op de juiste hoogte af te strijken. Houd daarbij wel rekening met de afwatering. Een pad kan het beste naar de zijkanten aflopen. Op een groter plein moet er afschot zijn naar de afvoerputten en de zijkant. Het is aan te raden om de afwatering zo aan te brengen dat deze van je huis vandaan loopt. Na het afstrijken is de baan klaar en kunnen de klinkers worden gelegd. Daarbij kun je de look bepalen door te kiezen voor een bepaald legverband.

Dikformaat klinkers

Heb je een nieuw huis of bedrijfspand? Of ga je het perceel opnieuw inrichten? Kom dan kijken bij Van Harn in de showtuin. Hier vind u dikformaat klinkers, gebakken of van beton, voor de bestrating naar wens.

 

Een greep uit ons assortiment: