02 okt 2015

Hoe sluit ik mijn bestrating op?

Het opsluiten van een terras of andere bestrating is een essentieel onderdeel van het geheel. De opsluiting zorgt ervoor dat uw bestrating netjes blijft liggen zoals hij gelegd is. Zonder het gebruik van opsluitingen zullen er al snel kieren ontstaan tussen de tegels of klinkers. Er zijn veel verschillende manieren om bestrating op te sluiten. In deze blog zullen we de verschillende manieren en toepassingen van het opsluiten van bestrating bespreken.

Opsluiten van bestrating, waarvoor dient het?

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat voor soort opsluiting u kunt toepassen. Hierbij moet u onder andere denken aan een eventueel hoogteverschil dat opgevangen dient te worden of de belasting van de bestrating. Bij een oprit wordt de bestrating natuurlijk veel meer belast dan bij een terras in uw achtertuin.

Opvangen van hoogteverschillen

Om de juiste materialen te kiezen om het hoogteverschil op te vangen zijn een paar dingen belangrijk. Bijvoorbeeld waar de gewonnen hoogte voor toegepast wordt en hoe groot het hoogteverschil is. Voor de eenvoudige toepassingen in uw achtertuin kunnen hoge opsluitbanden of palissadebanden worden toegepast. Bij opsluitbanden is de kleinste 5 cm dik, 15 cm hoog en 100 lang. De hoogste opsluitband 7 cm dik, 40 cm hoog en 100 cm lang. De palissade banden zijn verkrijgbaar tot 60 cm hoog. Palissade palen zijn tot 2 meter lang. Dit zijn losse palen met een diameter van 20 cm.

Mocht u hogere wanden willen plaatsen dan die 60 cm, dan is het ook mogelijk L-elementen te kiezen of een muurtje te maken met stapelblokken. L-elementen kunnen vaak ook een hogere belasting aan. Deze betonnen elementen zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en antraciet. L-elementen zijn standaard verkrijgbaar tot een hoogte van 1 meter.
Bij het maken van een muurtje van stapelblokken is het van belang dat deze goed verlijmd worden. Stapelblokken zijn er zowel van natuursteen als van beton. Hier zijn verschillende soorten en maten in verkrijgbaar.

Opsluitingen voor hogere belasting

Opsluitbanden die geschikt moeten zijn voor hogere belasting kenmerken zich vooral door hun afmeting. Een mooi voorbeeld hierin is een trottoirband die we op veel plaatsen tussen de rijweg en het trottoir zien liggen. Deze banden hebben vaak een afmeting van 13/15 cm breed, 25cm hoog en 100cm lang. Ook zijn hiervan andere afmetingen verkrijgbaar. Deze trottoirbanden zijn alleen toe te passen als het trottoir iets hoger ligt. Bij een gelijkvloerse toepassing kunt u denken aan opsluitbanden van bijvoorbeeld 10 cm dik, 20 cm hoog en 100 cm lang.

Opsluitingen met een bocht en meer

Verder zijn er nog vele verschillende opsluitbanden en opsluitingen mogelijk. Zo zijn er ook opsluitbanden verkrijgbaar met een bepaalde straal om een bocht te kunnen maken. Of gazonbanden om langs een gazon te plaatsen. Er zijn molgoten die gelijk uw regenwater afvoeren en opsluitbanden met een schuine kant om tegenop te rijden. Bij het maken van ronde opsluitingen kunnen ook bijvoorbeeld klinkers of natuursteen kinderkoppen gebruikt worden.

Dus wat is het belangrijkst voor het opsluiten van bestrating?

De juiste manier voor het opsluiten van een bestrating of border is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld het hoogteverschil, de belasting, het materiaal en de vorm van uw bestrating. Voor een indruk van de verkrijgbare opsluitingen verwijs ik u graag door naar onze productpagina Beton Elementen. Voor een juist en deskundig advies kunt u ook altijd even langskomen in onze showtuin. Of bel met 0318-653410.

 

Een greep uit ons assortiment: