25 aug 2021

De trend van gebakken waaltjes

Gebakken waaltjes komen steeds vaker voor in tuinen. Deze donkerrode straatstenen bestaan echter al heel erg lang. Wanneer je door oude centrums loopt van steden en dorpen kom je ongetwijfeld deze klinkers tegen. Ook rondom kerken en kloosters vindt je deze stenen vaak terug. Er zijn vele manieren om gebakken waaltjes toe te passen zodat je geen ‘alledaagse’ tuin krijgt. Wat zijn nu eigenlijk gebakken waaltjes en wat kun je ermee in je tuin? Je leest het hier.

Wat zijn gebakken waaltjes?

Gebakken waaltjes zijn van oorsprong bakstenen waarbij de klei in een mal wordt gedaan. Daarna wordt de steen gebakken in de oven. Deze methode wordt al honderden jaren toegepast en wordt daarom gekenmerkt door de minder strakke vorm. Een andere vorm is het door een mal persen van klei zodat er een streng ontstaat. Vervolgens wordt deze streng steeds afgekort op de klinkerlengte zodat er een ‘kleiblok’ ontstaat. Deze wordt vervolgens ook gebakken. Deze stenen hebben een meer strakke vorm. Waaltjes worden al eeuwenlang gebruikt voor wegen en paden. Deze worden zo nu en dan vernieuwd, maar dan worden de oud gebakken waaltjes niet weggegooid. De hele klinkers worden uitgezocht, netjes verpakt en hergebruikt. Deze antieke waaltjes hebben een unieke uitstraling. Wij verkopen gebakken klinkers en  oud gebakken klinkers.

gebakken waaltjes

Gebakken waaltjes toepassen in straatwerk

Tegenwoordig zien we vaak terug dat oprijpaden en ander straatwerk rondom huis worden gemaakt met waaltjes. In combinatie met het aanwezige groen, maar ook de stijl van de gebouwen, zorgt dit voor een klassieke uitstraling. Toch passen de stenen ook prima in een tuin met een moderne look. Bijvoorbeeld door het straatwerk te combineren met betonnen elementen of strakke houten constructies. Omdat de waaltjes rechthoekig van vorm zijn, kan er gekozen worden voor verschillende legverbanden. Dit bepaald namelijk ook de uitstraling van de tuin.

Aanvulling op terras

In een tuin is vaak een gedeelte voorzien van een terras. Vaak zien we daar grote tegels tot soms wel meer dan een meter groot. Gebakken waaltjes zijn een waardevolle aanvulling als je het terras een wat meer klassieke uitstraling wilt geven. Dit kan subtiel door de buitenrand van het terras te voorzien van een aantal rijen waaltjes. Maar het kan ook door een soort raamwerk van klinkers te maken rondom vierkante terrastegels. De combinatie antraciet terrastegels met gebakken klinkers wordt een vaak gekozen. Om aan te sluiten bij de rest van de tuin kan dit ook toegepast worden op de paden.

Gebakken waaltjes kopen

Hoewel er een grote keuze is in straatklinkers, springen de gebakken waaltjes er wel uit. Niet alleen door de klassieke vorm en kleur, maar ook door de herkenning met oude gebouwen en stadspleinen. Bovendien kunnen waaltjes worden hergebruikt, wat helemaal past in het duurzaam omgaan met aarde. Nieuwe waaltjes worden uit natuurlijk gewonnen klei gemaakt en zijn daarom ook milieuvriendelijk. De steentjes hebben een hoge slijtvastheid en zijn daarom ook ideaal voor veel bereden straatwerk zoals een oprijpad. Bij ons kun je gebakken waaltjes kopen, maar ook inspiratie op doen over het toepassen van deze straatklinkers. Bovendien hebben wij door de jaren heen zoveel toepassingen gezien, zodat we je kunnen adviseren over het straatwerk voor jouw situatie.

 

Een greep uit ons assortiment:

Moderne tuin inspiratie, gebakken waaltjes