15 feb 2023

Alles over straatklinkers in de tuin

Als je straatklinkers gaat kopen valt het als eerste op, hoe groot het assortiment is. Er zijn vele kleuren verkrijgbaar. Ook kun je kiezen uit verschillende afmetingen. Daarom willen we het je makkelijker maken door meer te vertellen over deze klinkers. Omdat iedereen een eigen smaak heeft, maar ook een ander stijl tuin, kunnen wij alleen inspireren. Lees hier alles over straatklinkers en doe daarmee ideeën op voor je eigen tuin.

Wat zijn straatklinkers?

Een straatklinker is een gebakken of een betonnen steen die bedoeld is voor bestrating van wegen en paden. De gebakken klinkers worden gemaakt van natuurlijk gewonnen klei en in een oven gebakken. Hierdoor ontstaat er een harde en duurzame steen. Dit zorgt voor een slijtvast oppervlakte van het straatwerk. Betonklinkers worden gegoten in mallen met slijtvast beton, in verschillende kleuren. De naam klinker is ooit ontstaan omdat de steen helder klinkt als je erop tikt. Wanneer er tijdens het straten passtukken in het patroon worden getikt, dan hoor je direct waarom een straatsteen een klinker wordt genoemd.

straatklinkers

Straatklinkers in de tuin

Rondom huis is het wel zo praktisch om verharde paden te hebben. Zo hoef je niet bij een regenbui door de modder naar je deur te lopen. Ook is het prettig als de auto op een verharde oprit kan staan. Komen er kinderen in de tuin, dan is het voordeel dat ze minder snel vies worden dan wanneer er alleen maar op gras kan worden gespeeld. Maar naast de praktische kant zijn stenen paden en terrassen een optische aanvulling op iedere tuin. Door af te wisselen tussen groen, zoals een bloemperk, gazon of border, ontstaat er een stijlvolle tuin. Bovendien kun je straatklinkers in verschillende legverbanden aanbrengen. Hiermee kan het ontwerp van het straatwerk een ander beeld geven met dezelfde steen.

Straatklinkers in combinatie met tegels

Wil je straatklinkers kopen, dan is het belangrijk dat je weet hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Als het gaat om grote oppervlakten is het een idee om deze te combineren met tuintegels. Een veel gebruikte samenstelling is om de buitenste rand van een terras te voorzien van een aantal rijen klinkers. Vervolgens het binnenste gedeelte te voorzien van grote terrastegels. Dit patroon kan worden herhaald in de tuinpaden. Door steeds een terrastegel in het midden te leggen en deze vervolgens rondom bestraten met klinkers. Dit geeft de tuin een luxe uitstraling, bovendien kun je meerdere kleuren bestrating toepassen.

Klinkers, nieuw gebakken

Straatklinkers kopen

Straatklinkers komen er in de meest uiteenlopende afmetingen en kleuren. Maar ook de vorm kan zowel vierkant als rechthoekig zijn. Ga je straatklinkers kopen, dan is het niet altijd eenvoudig om de juiste klinker te kiezen. Bekijk daarom eens de foto’s op onze website. Hiermee kun je inspiratie opdoen als het gaat om vorm, kleur, maar ook legverbanden en combinaties met andere klinker en of tegels. Uiteraard ben je van harte welkom om bij ons langs te komen in onze showtuin voor meer inspiratie maar ook praktisch advies. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we veel soorten terrassen en paden hebben gezien. Daardoor hebben we voor iedere situatie een passend advies.

 

Een greep uit ons assortiment: