01 aug 2019

Duurzaam straten met oud gebakken waaltjes

Je hebt vast al weleens rondgelopen in een oud stadscentrum of bijvoorbeeld in een kloostertuin. Ongetwijfeld heb je daar over mooie oude gebakken straatsteentjes gelopen. Vrijwel iedere stad en dorp heeft straten en pleinen waar deze stenen zijn toegepast. Door de jaren heen worden straten weleens vernieuwd waarbij er gekozen wordt voor een andere steen of bijvoorbeeld asfalt. De waaltjes die worden weggehaald, worden niet weggegooid. Deze oud gebakken waaltjes zijn door de tijd heen prachtig vlak gesleten. Daarom worden deze uitgesorteerd en netjes opnieuw verpakt. Dit kost wel wat tijd en transport maar hierdoor kunnen deze klinkers opnieuw gebruikt worden.

Oudgebakken Klinkers Waalformaat bont, oud gebakken waaltjes

Wat zijn oud gebakken waaltjes?

Oud gebakken waaltjes zijn gebruikte klinkers die gebakken zijn in de bekende waalvorm. Deze vorm wordt gekenmerkt door de kleine breedte en is vaak iets gebogen. De klinker wordt op de smalle kant (wel in de lengte) gebruikt tijdens het straten. De stenen kunnen vele jaren oud zijn, ze worden namelijk al honderden jaren toegepast. De stenen zijn gemaakt door rivierklei in mallen te doen, die vervolgens in de oven worden gebakken. Het harde materiaal van de uiteindelijke steen zorgt voor slijtvaste oud gebakken klinkers die erg lang meegaan.

Hergebruik in nieuw straatwerk

Klei is een natuurlijke grondstof waarvan de winning geen schade veroorzaakt in het milieu. Maar er wordt wel inspanning en energie geleverd om de klei om te zetten naar een straatklinker. Daarom is het duurzaam om oud gebakken waaltjes te gebruiken in nieuw straatwerk. Vanwege de grote hoeveelheid waaltjes die zijn gebruikt in het verleden is er geen gebrek aan gebruikte stenen. Door herinrichting van straatwerk in steden en dorpen komen er steeds weer waaltjes beschikbaar. Naast het duurzame karakter van hergebruik, zorgen de klinkers ook voor een klassieke uitstraling. Een oprij- of tuinpad en een terras met deze stenen zijn een mooie aanvulling op iedere tuin.

Verschil met nieuwe waaltjes

De waaltjes worden ook nieuw geproduceerd. Dit gebeurd meestal met de nieuwere methode door de klei door een vorm te persen. Uit deze pers komt een streng ongebakken klei die vervolgens op de juiste lengte wordt afgekort tot een serie blokken. Vervolgens worden de ‘kleiblokken’ in de oven gebakken. Deze nieuw gebakken klinkers hebben een meer strakke afwerking en zijn vrijwel allemaal keurig recht. Terwijl juist de oud gebakken waaltjes vaak wat krommer zijn. Dit zorgt niet alleen voor een meer klassiek uiterlijk, maar is ook ideaal voor paden met bochten.

Nieuw gebakken

Oud gebakken

oud gebakken waaltjes kopen

Oud gebakken waaltjes kopen

Ga je oud gebakken waaltjes kopen? Houd er dan rekening mee dat het gaat om een product wat hergebruikt is. Wij krijgen deze los gestort binnen en sorteren ze vervolgens en stapelen ze op pallets. We hebben uiteraard de donkerrode en donkerrood/paarse stenen, maar ook een aantal bonte waaltjes. Ook de knipstukken en halfjes gooien we niet weg. Deze zijn ideaal voor het maken van een waaiervorm of andere geometrieën. Omdat de oude stenen vaak al tientallen jaren zijn gebruikt, hebben ze een egaal gesleten oppervlakte. Bovendien zorgen de verschillende kleurnuances voor een prachtige en klassieke aanvulling van iedere tuin.

Wil je de tuin op een duurzame manier aanleggen? Dan is goed om oud gebakken waaltjes toe te passen. Deze worden immers hergebruikt, zodat er geen extra grondstoffen uit de natuur worden gehaald. Bekijk ons assortiment oud gebakken waaltjes.

 

Een greep uit ons assortiment: