03 okt 2023

Duurzame tuin van de toekomst

Een duurzame tuin is heel goed te realiseren. Een juist ontworpen tuin is duurzaam en toekomstgericht. In deze blog gaan we bekijken hoe wij een bestaande tuin duurzaam kunnen maken of een nieuwe tuin duurzaam en toekomstbestendig in kunnen richten.

Juiste waterhuishouding

Te veel of te weinig water lijkt steeds meer een probleem te worden. In een duurzame tuin is de waterhouding op orde. Dat betekent in droge perioden het water vasthouden en in tijden van overvloed het water goed verwerken. Voor beide omstandigheden zijn meerdere oplossingen.

Duurzame tuin water verwerken

Duurzaam water vasthouden

Het water vasthouden is erg belangrijk maar niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn hier wat hulpmiddelen voor. Uiteraard is het aan te raden het water zo veel mogelijk in de border op te vangen. Hier zal het is de grond trekken en dient als voeding voor de planten. Ook kan er een vijver gecreëerd worden waar het water in opgevangen kan worden. Door een vijver te maken in de tuin heeft u ook direct een plaats voor verkoeling. Dit zal de hele tuin ten goede komen.

Om water in de border langer vast te houden zijn er hulp producten verkrijgbaar. Te denken is aan de RainBloxx van ACO. Dit is een steenwol element die het water vast houdt en in droge periodes geleidelijk aan de grond weer afgeeft. Deze is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Hierdoor is de RainBloxx toe te passen in een border of onder een gazon of terras.

Duurzaam water verwerken

Water vast proberen te houden is heel wat anders dan verwerken van water. De bestrating speelt hierbij een grote rol. Deze bestrating moet op de juiste plaatsen hoog liggen. Dit moet aflopen naar het punt waar het water naar toe moet. Dit noemen we het “op afschot leggen” van de  bestrating. In plaats van bestrating wat geen water doorlaat kun je ook kiezen voor meer open bestrating. Dit kan het water beter verwerken.
Ook kan er een infiltratie krat verwerkt worden in de border. Deze kan een behoorlijke hoeveelheid water opslaan dat later weer afgegeven wordt aan de grond. Deze liggen echter een stuk dieper dan de RainBloxx.

Waterdoorlatende verharding

Het zou mooi zijn als de verharding zelf ook water door zou kunnen laten. Bestrating met veel voegen en brede voegen laat uiteraard het meeste water door. Ook is er speciale bestrating met extra grote afstandhouders. Deze zijn ontwikkeld om water af te voeren.
Een ander soort product is een gras beton tegel. Deze heeft veel open ruimte waardoor en goed water doorheen kan.

Verkoelende duurzame tuin

In de zomerse hitte is een verkoelende tuin een aangename oase. Om een verkoelende tuin te realiseren is het verstandig om met veel water en groen te werken.
Probeer een goede schaduwrijke plaats te kiezen voor een vijver. In een diepe vijver blijft het water lekker koel. Dit heeft een verkoelend effect op de rest van de tuin. Daarnaast is het slim om met veel groenstroken te werken. Hierin helpen grote planten het beste. Deze leveren schaduw en zorgen daardoor voor verkoeling. Door deze planten op slimme plaatsen neer te zetten krijgt u op de juiste plaatsen schaduw. Veel planten verliezen in de herfst het blad of sterven af. Daardoor profiteert u in de winter wel weer van de zon die niet door het blad geblokkeerd wordt.

 

 

Verkoelende duurzame tuin

Veranda als verlenging van het huis.

Mocht u een wat ruimere tuin hebben dan kunt u eventueel een veranda tegen het huis plaatsen. Deze is soms ook af te sluiten. Hierdoor ontstaat er een bufferzone. In de zomer houdt dit de warmte buiten en in de winter helpt dit tegen de kou. Ook kunnen hier in de winter mooi de kuipplanten staan die beperkt tegen de vorst kunnen.

Groene erfafscheiding

In plaats van een schutting van hout is het een optie om te kiezen voor een groene erfafscheiding. Deze kan gerealiseerd worden door een haag te planten of een frame met daartegen aan klimplanten zoals bijvoorbeeld klimop. Hierdoor krijgt u weer meer groen en meer verkoeling in de tuin.

De duurzame tuin van de toekomst

Water vasthouden op de juiste momenten gecombineerd met een slim tuinplan is de beste manier om een duurzame tuin van de toekomst te realiseren. Er zijn momenten dat er te veel water valt. Op deze ogenblikken zal dit eenvoudig afgevoerd kunnen worden in de borders of opvangplaatsen. Het vasthouden in tijden van schaarste is echter het belangrijkste. Ook zijn er veel grote planten aan te raden. Zo is uw tuin voorlopig toekomst bestendig.

 

Een greep uit ons assortiment: