10 mrt 2017

Stapelblokken, ook in uw tuin een meerwaarde?

Stapelblokken tuin zijn er in veel verschillende soorten. Het is daarom niet eenvoudig om het juiste stapelblok voor in uw tuin te kiezen. Daarom gaan wij u hiermee helpen in deze blog. Hier leest u welke soorten er zijn en waar u op moet letten voor aanschaf van de stapelblokken.

Materiaal

Stapelblokken zijn gemaakt van beton, van natuursteen of gebakken van klei. Het materiaal van de stapelblok is zeer bepalend voor het onderhoud en het gebruiksgemak. Door een juiste keuze te maken tussen deze materialen krijgt uw ideale stapelblok steeds meer vorm.

Stapelblokken van beton

Betonnen stapelblokken zijn de meeste voorkomende blokken. Het voordeel van deze blokken is dat ze relatief voordelig zijn in verhouding met de andere soorten. Ook tussen de betonnen blokken onderling zit echter nogal wat prijsverschil.
Beton wordt op kleur gebracht door gebruik te maken van kleurstoffen. Hierdoor hebben betonnen stapelblokken als nadeel is dat deze verkleuren.  Er zijn ook betonnen stapelblokken waar meer kleur eigen materialen in verwerkt worden. Daardoor blijven die blokken beter op kleur, maar zijn vaak ook iets duurder.

Stapelblokken van natuursteen

Natuursteen stapelblokken zijn in iedere tuin toe te passen. Natuursteen is een soort steen dat niet verkleurd. Door natuursteen te bewerken kan het wel donkerder worden maar na verloop van tijd krijgt het weer zijn eigen kleur terug. De verschillende soorten natuursteen bepalen vaak de uitstraling van uw stapelmuur.

Stapelblokken gebakken van klei

Zoals ook stenen gebakken worden in een oven worden ook deze stapelblokken gebakken. Door het verhitten van de klei krijgt dit blok zijn kleur. Het voordeel van deze blokken is dat ze niet verkleuren. Ook hebben de hard gebakken stapelblokken minder last van groen en vuil.

Afmetingen stapelblokken tuin

Stapelblokken zijn er in veel verschillende maten. De kleinste blokken zijn bij ons 29x9x9 cm de grootste blokken zijn 20x40x100 cm.
De grootste blokken worden vaak gebruikt als traptreden.
Stapelblokken met de afmeting van 15x15x60 worden het meest toegepast.

Uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo hebben wij strakke stapelblokken die aan alle klanten glad zijn. De strakke blokken worden ook wel getrommeld, door het trommelen ogen de blokken verouderd. Ook gespleten blokken worden vaak toegepast. Deze stapelblokken hebben één of meerdere kanten die gespleten zijn.

 Stapelblokken verwerken

Het verwerken van stapelblokken is vrij eenvoudig. Praktisch alle stapelblokken kunnen gewoon gelijmd worden. Hierdoor hoeft u niet met cement en dergelijke te werken.
Het is raadzaam om stapelblokken een stukje onder het maaiveld te plaatsen. Daardoor voorkomt u dat bij vorst de muur omhoog gedrukt wordt.
Om een muurtje of border stevig te plaatsen wordt er vaak een opsluitband of tegel als fundering gebruikt. Dit vereenvoudigd het plaatsen van de blokken.

Toepassingen

Van stapelblokken worden vaak muurtjes, bloembakken, afscheidingen of trappen gemaakt. Voor iedere toepassing is er ander soort stapelblok het meest geschikt. Bij het maken van rondingen kunnen het beste kleinere blokken worden gebruikt. Als er  trappen gemaakt moeten worden kiest men weer vaak voor grote blokken.
Bekijk ons stapelblokken assortiment of kom langs in de showroom en laat u inspireren.

 

Een greep uit ons assortiment: