23 feb 2018

Wat zijn getrommelde klinkers?

Terwijl je druk op zoek bent naar een prachtige bestrating, loop je soms tegen allerlei termen aan waarvan je denk: Wat is dat? Een van die termen is getrommelde klinkers. Laten we deze term eens iets verder uitdiepen aan de hand van een paar vragen over getrommelde klinkers.

Het trommelen van klinkers heeft, zoals u waarschijnlijk al vermoedde, niets met muziek te maken. Bij het trommelen van klinkers worden de klinkers voorzichtig over elkaar heen gerold. Waardoor de klinkers de scherpe randen en hoeken verliezen. De hoeken en randen worden hierdoor als het ware afgerond.

Wat is het nut van trommelen?

Een mooie nostalgisch ogende bestrating met antieke klinkertjes is wel wat waard. De echte oud gebakken klinkers, die je vooral nog veel in oude stadscentra vind, worden steeds zeldzamer en duurder. Door nieuwe klinkers te trommelen wordt geprobeerd de uitstraling van deze antieke klinkers na te bootsen.

Zijn er ook niet-getrommelde klinkers?

Als klinkers uit de fabriek komen zijn ze in principe allemaal strak. Dit wil zeggen dat de randen en hoeken nauwelijks afgebrokkeld en betrekkelijk scherp zijn. Deze klinkers worden soms in deze staat op pallets gestapeld en verwerkt. Dit resulteert dan in een bestrating met een strakke uitstraling. Hiervoor is echter niet iedere klinker geschikt.

Hoe worden de klinkers getrommeld?

De klinkers die het trommel-proces ondergaan worden zoals gezegd over elkaar heen gerold. Dit is echter een nauwkeurig werk. Worden de klinkers te ruig getrommeld dan zullen er veel te grote stukken afbreken. Worden de klinkers te kort getrommeld dan zullen er slechts hier en daar hoekjes af zijn waardoor het hele effect verdwijnt.
De meest gebruikte manier om te trommelen is door middel van een trommelmachine. De klinkers worden in deze trommel geplaatst en die gaat ronddraaien. De klinkers rollen nu over elkaar heen en worden “getrommeld”.

Kunnen alle klinkers getrommeld worden?

Het trommelen wordt bij zowel betonnen als gebakken klinkers toegepast. Ook (natuursteen) tegels worden vaak getrommeld maar dat is een ander proces. Als klinkers voorzien zijn van een facet (een klein schuin randje aan de bovenzijde van de klinker) worden deze klinkers niet getrommeld. Het facet zorgt er juist voor dat er geen hoekjes en randjes afbrokkelen van de klinker.

 

Een greep uit ons assortiment: