14 jul 2018

Hoe groene aanslag verwijderen van bestrating?

Het is erg vervelend om groene aanslag op de tegels van het terras te hebben. Ten eerste ziet het er niet mooi uit en ten tweede kan de straat er verraderlijk glad van worden. Ook ziet een tuin vol met groene aanslag er erg somber uit. Lees alles over groene aanslag verwijderen.

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groenaanslag op klinkers en tuintegels ontstaat onder invloed van verschillende factoren. Vocht en weinig zonlicht zorgen voor een snellere ontwikkeling van algen en mos op en tussen de bestrating.
Ook het type materiaal is van invloed op groene aanslag. Onregelmatig oppervlak en poreuze of zachtere materialen zorgen voor een betere hechting en groei van alg en mos.
In het najaar en winter zal groenaanslag hardnekkiger zijn dan in de zomer. Over het algemeen valt er meer neerslag en is er minder daglicht.

Groene aanslag verwijderen met hoge druk reiniger?

Er zijn verschillende manieren om van groene aanslag af te komen. Echter is niet elke manier is de juiste. Het gebruik van een hoge druk reiniger is bijvoorbeeld een manier die niet geschikt is voor alle bestratingsmaterialen. Bij bijvoorbeeld betonproducten wordt de toplaag onder invloed van hoge druk enorm aangetast. De bovenlaag wordt poreuzer en ruwer, waar door de groene aanslag nog sneller grip zal krijgen op het oppervlak. Daarnaast tast het ook de kleur aan van het betonproduct. Kleurstoffen in het beton verdwijnen sneller met als gevolg dat uw terras fletser van kleur wordt.

Hoe dan wel te reinigen?

Voor het reinigen van groene aanslag zijn ook allerlei “huis en tuin” oplossingen. Het gebruik van groene zeep, soda en diverse bleekmiddelen worden aangedragen als een oplossing. Veel van deze producten helpen wel om groene aanslag te verwijderen. De vraag is echter of het niet de bestrating aantast. Ook naastgelegen borders met beplanting kunnen aangetast worden met deze producten. De beplanting kan vaak niet tegen dit soort middelen en gaan daar ook dood aan.
Er zijn diverse middelen in de handel verkrijgbaar, puur gericht om algen te verwijderen op de bestrating. Merendeel van deze producten zullen niet de bestrating en naastgelegen borders aantasten. Veel van deze producten zijn dan ook op biologische basis. Door het werken met deze producten wordt het schoonmaken veel minder bewerkelijk als een hoge drukreiniger of het schrobben van bestrating met een ander middel.

Specifieke producten gericht op het verwijderen van groenaanslag kunnen merendeels aangebracht worden met een rugspuit. Dit werkt simpel, snel en het product wordt gelijkmatig verdeelt over het bestratingsoppervlak. Droog weer en vaak onder invloed van de zon zal de groenaanslag snel van uw terras of bestrating verdwijnen. Hiervoor is onze WS Green Clean uitstekend geschikt!

Kan ik groene aanslag voorkomen?

Groene aanslag voorkomen is erg lastig. Zoals besproken zal op hardere ondergrond de groene aanslag niet zo goed hechten. Hierdoor is het makkelijker schoon te maken en zal het ook minder snel groen worden. Om groene aanslag te voorkomen is het dus belangrijk te zorgen dat de bestrating niet ruw of poreus wordt. Ook bij het kiezen van nieuwe bestrating of tegels kan hier al op gelet worden. Denk eens aan een keramische tegel of een gebakken klinker in plaats van een betonproduct!
Groene aanslag ontstaat op vochtige plaatsen. Een terras dat in de schaduw ligt blijft na een regenbui langer nat. Een terras in de zon is weer snel droog. Bestrating onder bomen of strak naast een schutting is dus sneller groen. Groene aanslag kan dus ook voorkomen worden door te zorgen dat er veel zon in uw tuin valt.

Voor meer informatie bel met 0318 653 410 of kom langs.

Een greep uit ons assortiment: