18 dec 2014

Wat zijn gebakken klinkers?

In de gebakken klinkers zijn twee soorten te onderscheiden, de oud gebakken klinkers en de nieuw gebakken klinkers.

In deze blog gaan we beide soorten duidelijk naast elkaar zetten.

Oud gebakken klinkers

De oude antieke gebakken stenen werden gebakken met klei in een steenoven op zeer hoge temperaturen. Deze steenovens werden in het verleden gestookt met hout en kolen. Omdat de temperatuur nooit exact hetzelfde was, ontstonden er in iedere klinker unieke kleuren. De klei haalde men van de oevers langs de grote rivieren of kwam per boot binnen. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat deze fabrieken langs de rivieren liggen. Nu nog steeds spreken we over ‘Rijnformaat’, ‘IJselformaat’, ‘Waalformaat’ of ‘Lingeformaat’. (andere afmetingen zijn nog de ‘Dikformaat’ en de ‘Keiformaat’) Al wordt tegenwoordig hier bijna altijd de afmeting van de klinker bedoeld en niet meer rivier waar de klei vandaan komt.

Nieuw gebakken klinkers

Nieuw gebakken klinkers worden op een modernere manier geproduceerd en zijn daardoor strakker en hebben minder kleur en maat verschil. De charme van de antieke oude gebakken klinkers is juist dat deze gebruikt zijn. Hierdoor zijn de hoeken en kanten wat afgerond en gebrokkeld. Mede daardoor is ook geen enkele klinker hetzelfde. Om die antieke klinkers na te maken worden nieuwe klinkers soms getrommeld. Hiermee wordt geprobeerd om de nieuwe klinkers er oud uit te laten zien.

Gebakken klinkers zijn in tegenstelling tot betonklinkers een volledig natuurproduct. Dit is dus een slijtvaste steen die na verloop van tijd een steeds mooiere kleur krijgt. Een gebakken klinker is kleurecht en geeft (vooral als deze getrommeld is) een nostalgische charme. Vaak worden deze klinkers dan ook gebruikt in relatie met oudere woningen, woonwijken, dorpscentra en bedrijfsgebouwen. Maar ook bij nieuwe woningen met een landelijke tuin wordt deze getrommelde klinkers vaak toegepast. Bij de moderne tuin met strakke lijnen worden de klinkers vaak ongetrommeld en dus strak grbruikt.

Goede eigenschappen

Gebakken klinkers hebben heel goede eigenschappen die u onderhoud en werk besparen. Omdat deze klinkers op zeer hoge temperaturen gebakken worden zijn ze erg hard. Dit zorgt er dus voor de ze minder gevoelig zijn mos en alg groei. U heeft met gebakken klinkers ten opzichte van betonklinkers daardoor minder onderhoud. Lees voor een uitgebreide vergelijking onze blog Het verschil tussen de betonklinker en gebakken klinker. Deze klei klinkers zijn dus ook voor in een oprit een uitstekende keuze. Mocht er toch nog alg op uw bestrating ontstaan dan is het gebruik van een anti-alg product voldoende. Dit zal geen effect hebben op de kleur of kwaliteit van uw bestrating.