11 nov 2022

Keramische tegels met betonnen onderlaag

Keramische tegels met betonnen onderlaag worden tegenwoordig veel geproduceerd en verkocht. Diverse leveranciers maken dit soort tegels naast normale keramische tegels. Maar waarom zou u dit nou kiezen over een volledige keramische tegel? Ook kan u uzelf afvragen of deze tegels wel net zo sterk zijn. In deze blog hopen wij u meer te informeren over dit soort tegels en wat de voordelen en nadelen hiervan zijn.

Geoceramica-blog

Keramische tegels

Ten eerste vraagt u zich misschien af waarom u voor keramische tegels zou kiezen. Dit kan meerdere redenen hebben. Ten eerste zijn keramische tegels kwalitatief veel beter dan betontegels. Keramische tegels zijn bijvoorbeeld kleurvast en zullen weinig tot niet krassen. Daarnaast zijn alle keramische tegels zeer onderhoudsvriendelijk. Hiernaast ziet u een foto van een betontegel met een keramische toplaag. Deze tegels worden nog niet erg lang geproduceerd, maar nemen wel met een rap tempo de markt over. Deze tegels zijn normaal 3 centimeter beton met een keramiek laagje van 1 centimeter.

De combinatie van de twee materialen

Het meest bekende merk is misschien wel GeoCeramica. Dit is de hele collectie van betontegels met keramische toplaag van de producent MBI. Deze tegels zijn inmiddels de best verkochte keramische tegels in Nederland. Maar hoe zitten deze tegels nou in elkaar? Zoals eerder al vernoemd is het simpelweg 3 centimeter beton met daarboven op 1 centimeter keramiek. De onderste laag van deze tegel heet de Stabikorn® laag. Dit is een waterdoorlatende beton laag. Deze Stabikorn® laag is vervolgens 'gelijmd' met AquaFerm®, wat een enigzins flexibele 'pasta' is die dient als lijm. Dit zorgt ervoor dat de Stabikorn® laag onlosmakelijk verbonden is met de keramische toplaag.

De voordelen van deze combinatie

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat de voordelen van deze tegels zijn. Het belangrijkste voordeel is het feit dat u een keramische tegel heeft die verwerkt kan worden als een betontegel. Dit scheelt veel in de kosten aangezien een keramische tegel vaak in stabilisatie gelegd wordt en een betontegel in principe op een zandlaag (eventueel gemengd met cement) gelegd kan worden.

Keramische tegels met betonnen onderlaag

Zoals hierboven al vernoemd is de betonnen onderlaag in de meeste gevallen een Stabikorn® laag die dan vervolgend gelijmd is aan de keramische toplaag. Dit is inderdaad het geval bij de tegels van GeoCeramica®, MBI. Daarentegen zijn deze tegels van andere leveranciers ook op een andere manier geproduceerd. In principe is dit in de andere gevallen gewoon een betontegel die er onder aan vast gemaakt is.

Keramische tegels met betonnen onderlaag

De juiste keuze

Wat is nou de juiste keuze? In principe raden wij de keramische tegel met betonnen onderlaag ten zeerste aan. Naar onze ervaring zijn deze tegels kwalitatief altijd zeer goed. U kunt ons gehele assortiment van 4 centimeter dikte vinden op onze website. Hier kunt u alle keramische tegels met betonnen onderlaag zien van verschillende merken. Deze tegels kunt u hier vinden in maten tussen de 60x60x4 centimeter en de 100x100x4 centimeter. Daarnaast blijven de keramische tegels van 2 centimeter dik en van 3 centimeter dik nog steeds een zeer solide optie. Wilt u meer weten over hoe deze keramische tegels geproduceerd worden, dan kunt u dit bijvoorbeeld lezen op de site van Geoceramica.

Hieronder een paar producten uit ons assortiment