16 jul 2018

Moderne tuin inspiratie – 10 tips

Een mooie moderne tuin spreekt iedereen wel aan. Een tuin waar een goed doordacht plan achter zit is eigenlijk altijd wel een mooie tuin. Over wat mooi is heeft iedereen een eigen mening. Daarom geven wij hier in deze tuin inspiratie blog 10 tips om van uw tuin een mooie moderne tuin te maken.

Wat is een moderne tuin?

Een moderne tuin hoeft niet heel erg strak te zijn. Het beeld van een strakke volledig betegelde tuin met heel veel beton is wel een beetje achterhaald. Een moderne tuin onderscheid zich met een aantal kenmerken die we verderop in deze blog zullen bekijken. Belangrijk in een moderne tuin is dat u er kunt genieten en tot rust komt. Ook eventuele kinderen moeten zich kunnen ontspannen in een moderne tuin.

Moderne tuin inspiratie tip 1 – Juiste verhouding in groen en bestrating

Laten we gelijk met een lastige beginnen. Wat is de juiste verhouding tussen groen en bestrating in een tuin? Deze verhouding is voor iedere tuin anders. Een paar zaken zijn belangrijk bij het bepalen van deze verhouding. Het aantal zithoeken, de grootte van het meubilair, de tijd die u in het onderhouden van de tuin wilt stoppen en natuurlijk de grootte van de tuin.
Na het doorlezen van de volgende 9 tips zult u de juiste verhoudingen al iets makkelijker kunnen bepalen.

Moderne tuin inspiratie tip 2 – Welke tuinstijl

Een moderne tuin is op zichzelf geen tuinstijl. Iedere tuinstijl is modern uit te voeren. Kijk dus voor het maken van een tuinplan goed naar welke tuin stijl u het meest aanspreekt. Een paar aansprekende stijlen zijn: De Franse tuin, Engelse tuin, Japanse tuin  of een Landelijke tuin. In deze blog gaan wij verder niet in op de verschillende stijlen. Iedere stijl onderscheid zich in het gebruik van materialen en vormen. Bekijk dus vooraf een aantal tuinen in verschillende stijlen om te zien welke u aanspreekt.

Moderne tuin inspiratie tip 3 – Werken met hoogte verschillen

In sommige tuinen ontkom je niet aan het werken met hoogteverschillen. In andere tuinen is het juist een toegevoegde waarde. Door een hoogteverschil aan te brengen in de tuin creëer je vaak meer gezelligheid. met juiste geplaatste verhoogde borders krijgt uw tuin ook meer diepte of dit onderbreekt een hinderend groot vlak. Ook een terras op een andere hoogte kan veel voordeel opleveren. Hiermee is bijvoorbeeld meer zonlicht te behalen. Ook is te denken aan juist een verdiept terras (zitkuil) dit levert op hete zomerdagen juist extra verkoeling op!

Moderne tuin inspiratie tip 4 – Plaats een pergola of veranda

Om een tuin modern in te richten is een pergola of veranda aan te raden. Onder een overkapping kunt u namelijk veel langer buiten zitten. Hieronder blijft de warmte veel langer hangen en u zit vaak lekker uit de wind. Daarnaast is een pergola te bouwen in verschillende stijlen zodat deze precies aansluit op uw tuin stijl.

Moderne tuin inspiratie tip 5 – Creëer speelruimte voor kinderen en/of huisdieren

Als het er genoeg ruimte in de tuin is voor het hele gezin dan pas kan iedereen zichzelf echt ontspannen. Het is dus belangrijk dat er voor iedereen een hoekje of stukje tuin is waar diegene zich prettig voelt. Voor sommigen is dit vaak een plekje om lekker te kunnen zitten. Anderen vinden het weer ontspannend om bezig te zijn in de tuin. Ook voor kinderen is de tuin bij uitstek geschikt om even te ontspannen. Al ontspannen zij zich vaak anders dan volwassenen. In het totale plan moet dus goed gekeken worden naar wat ook de kinderen leuk vinden. Ook een huisdier kan een rol spelen in de inrichting van de tuin. Niet alle tuinen zijn zomaar geschikt voor bijvoorbeeld een jonge hond.

Moderne tuin inspiratie tip 6 – Past het meubilair op de terrassen

Het is vaak interessant om hier en daar een klein beetje ruimte van de terrassen af te halen om zo meer tuin te krijgen. Een tafel met stoelen past vaak best op een kleine ruimte. Wilt u echter normaal gebruik maken van uw terras, dan is het goed om te zorgen dat u genoeg ruime heeft. Bijvoorbeeld  om er een paar stoelen erbij te kunnen zetten voor eventuele visite.
Pas ook de keuze van het tuinmeubilair aan op uw tuin. Plastic kuipstoelen passen nu eenmaal niet in ieder tuinontwerp.

Moderne tuin inspiratie tip 7 – Bedenk een verlichtingsplan

Een complete tuin is vaak nog wel een hele investering. Met een goed doordacht verlichtingsplan kunt u veel langer van uw tuin genieten. Met tuinverlichting geniet u ook ’s winters van uw tuin. Er zijn veel toepassingen voor tuinverlichting. U kunt er natuurlijk de hele tuin mee verlichten maar ook een enkel object mee uitlichten. Met andere verlichting is bijvoorbeeld weer een paadje te accentueren.

Moderne tuin inspiratie tip 8 – Gebruik natuurlijke materialen

Een moderne tuin kan niet zonder natuurlijke materialen. Deze ogen vaak rustiger en blijven veel langen mooi dan kunstmatig gemaakte producten. Een gebakken tegel of klinker blijft altijd mooi. Terwijl betontegels en betonklinkers in de loop van de tijd duidelijk verouderen. Daarnaast is het mooi om een paar natuurlijke elementen toe te voegen in de tuin. Bijvoorbeeld een verhoogde border kan heel goed met natuurlijk materiaal gemaakt worden. Mocht u geen border willen toepassen dan is het nog een mogelijkheid om een enkel natuurlijk object in de tuin te plaatsen. Een natuursteen zwerfkei bijvoorbeeld, deze vraag nauwelijks onderhoud en is erg sfeervol.

Moderne tuin inspiratie tip 9 – Denk na over een juist kleurgebruik

Het gebruik van kleuren in een moderne tuin is heel erg bepalen voor de algehele sfeer. Door te richten op één kleur of tint loopt u een enorme kans mis. Juist het gebruik van verschillende kleurtinten maakt een tuin levendig en aansprekend. Denk hierbij weer vooral aan warme kleuren in combinatie met bijvoorbeeld een grijstint. Probeer ook niet precies de kleur van het huis te kiezen. Dit is vaak niet mooi. Beter kunt u bijvoorbeeld bij een rood huis een bruine klinker kiezen.

Moderne tuin inspiratie tip 10 – Beplanting, nu en over een paar jaar

Bij de moderne tuin horen ook plantvakken of borders. de planten hiervoor uitkiezen is ook een lastige klus. Het is natuurlijk het mooiste als de bak gelijk vol staat met planten of bloemen. Veel planten en bloemen groeien echter uit tot grote struiken of groepen. Daarom kunt u afwegen om eventueel volgroeide planten te kiezen. (Deze zijn vaak wel wat duurder.) Plaats de planten in ieder geval niet te dicht op elkaar maar geef ze iets de ruimte om uit te groeien.

Tot slot

Een moderne tuin kan in veel verschillende stijlen uitgevoerd worden. Belangrijk is om vooral gebruik te maken van natuurlijke materialen en te kiezen voor een tuin die voor ontspanning kan zorgen. Door bewuste keuzes te maken kunt u zo uw tuin modern en volledig naar eigen smaak inrichten. Wilt u hier liever hulp bij dan staan wij voor u klaar!

Moderne tuin inspiratie (10) Moderne tuin inspiratie (11) Moderne tuin inspiratie (12) Moderne tuin inspiratie (3) Moderne tuin inspiratie (2) Moderne tuin inspiratie (4) Moderne tuin inspiratie (5) Moderne tuin inspiratie (6) Moderne tuin inspiratie (7) Moderne tuin inspiratie (8) Moderne tuin inspiratie (9)