03 jun 2022

Waaltjes combineren met grote tegels

Grote tegels

Grote tegels komen in steeds meer kleuren en maten op de markt. Vooral in het keramische tegels assortiment. Grote tegels van 80x80, 90x90 of 100x100 cm zijn volop verkrijgbaar. Deze keramische tegels worden in verschillende diktes gemaakt. Dit zijn 2 cm tegels en 3 cm vol keramiek tegels. Daarnaast zijn er de 4 cm keramische tegels met een betonnen onderlaag.

Ook de grote maten van de betontegels worden veel verkocht. Tegels van 100x100 of nog groter zijn geen uitzondering meer. Deze tegels zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, maten en structuren.

Waaltjes

Waaltjes worden al heel erg lang verwerkt in de tuinen. De oudste gebakken waalformaten zie je nog regelmatig in rijbanen in de oude steden. Ook nu worden er nog steeds waaltjes gemaakt. Deze waaltjes hebben een lengte van ca. 20 cm en een breedte van ca 5 cm. De hoogte van de verschillende walen wisselt per soort.
Deze stenen worden zoals gezegd veel toegepast in tuinen en op paadjes. Voor de grotere vlakken wordt tegenwoordig vaak voor een iets bredere steen gekozen.

Waaltjes combineren met grote tegels

Waaltjes combineren met grote tegels

Dat er veel met grote tegels gewerkt wordt in bekend. Regelmatig vind men dit echter te strak. Om het geheel gezelliger te maken worden er waaltjes aan de tuin toegevoegd. Door de combinatie van deze twee soorten bestrating krijgt het geheel een wat nostalgische uitstraling. Deze walen kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden met de tegels.

Grote tegels met waaltjes

Om de nadruk te leggen op de tegels kunt u er voor kiezen om een groot terras dicht te leggen met tegels. Om dit terras heen wordt dan een strook met waaltjes gemaakt. Deze strook walen kan breed of smal toegepast worden. Zo hoeven de tegels niet pas gemaakt te worden en kan de hoeveelheid waaltjes in iedere tuin op maat toegepast worden.

Waaltjes met grote tegels

Wilt u meer de nadruk op de waaltjes leggen? Dan kan er een groot vlak van waaltjes gestraat worden. Hierin worden dan op meerdere plaatsen grote tegels verwerkt tussen de waaltjes. Op deze manier kunt u heel mooi een looproute aangeven, aan pad accentueren of juist heel speels de tegels over het terras “verstrooien”.

Evenwichtige combinatie van waaltjes en grote tegels

Een echte combinatie van beiden is misschien wel waar u naar op zoek bent. Dus niet heel veel waaltjes en niet heel veel grote tegels.
Door bijvoorbeeld 4 grote tegels bij elkaar te leggen en deze te omkaderen met een dikke rij waaltjes ontstaat er een evenwichtige combinatie. Ook door iedere tegel te omranden met een paar stroken waaltjes wordt de bestrating één geheel terwijl beide soorten er in verwerkt worden.
Uiteraard kunnen ook beide opties gecombineerd worden in een groot terras. In dat geval is het wel fijn als er behoorlijk wat ruimte beschikbaar is. Dit voorkomt dat er een te druk geheel ontstaat.
Door daarnaast ook nog gebruik te maken van een split of grind ontstaat er een mooi natuurlijk geheel. Let hierbij wel goed op dat alle kleuren goed bij elkaar passen.

Waaltjes combineren met grote tegels

Goed tuinplan

Om de juiste keuze te maken is het erg belangrijk om een goed tuinplan te maken. Deze bestaat uit een tekening en een lijst met materialen. Aan de hand van deze gegevens kunt u een juiste keuze maken in de hoeveelheid waaltjes en grote tegels die bij u in de tuin moeten komen te liggen.
Wilt u eens wat waaltjes en grote tegels bekijken dan bent u van harte welkom om bij ons in Wekerom langs te komen. Daar hebben we een prachtige showtuin waarin u rustig rond kunt lopen en inspiratie op kunt doen.

Een greep uit ons assortiment: