11 apr 2018

Schanskorven

Schanskorven worden ook wel steenkorven of grindkorven genoemd. Naast schanskorven zijn er diverse mogelijkheden om uw tuin te voorzien van een afscheiding. Voor de hand liggend is natuurlijk de alom bekende houten schutting of een natuurlijke afscheiding door middel van hagen. Ook op het gebied van de tuinafscheidingen ligt de markt niet stil. Momenteel is bijvoorbeeld de steenkorfschutting erg in trek. Hieronder leest u wat precies een schanskorf is en voor welke doeleinden de schanskorven nog meer gebruikt kunnen worden.

Waarom een steenkorfschutting?

Buiten het feit dat een schutting zorgt voor een scheiding tussen u en uw buren, heeft het ook een functie als geluidswering en, ook niet onbelangrijk, een esthetische functie. Natuurlijk is het laatstgenoemde een persoonlijke keuze. Steenkorfschutting is vernieuwend en pas de laatste jaren in opkomst voor de particuliere tuin. Deze vorm van afscheiding is robuust, duurzaam en onderhoudsvrij.

Wat is een steenkorfschutting?

Steenkorfschutting is een type afscheiding wat zeer duurzaam is door het gebruik van staal en natuursteen brokken. Bouwstaalmatten welke verzinkt zijn om roestvorming tegen te gaan, worden gemaakt tot een korf. Dit in combinatie met diverse tussenschotten en afstandshouders in de korf, om uitbolling na het vullen met natuursteen tegen te gaan. Na het stellen van de stalen korven ter plekke, kunnen ze gevuld worden met natuursteen brokjes naar keuze. Na het vullen kan de bovenzijde van de korf gesloten en afgemonteerd worden.

Afmetingen van schanskorven

Er is veel mogelijk om schanskorven naar uw wens op maat te krijgen. In diverse breedtes, lengtes en hoogtes. Veelal per stap van 5 cm. Dit heeft te maken met de maaswijdte. (afmeting van 1 vakje in bouwstaalmat) Uiteraard wordt een totaallengte van een schutting opgedeeld. Bijvoorbeeld een totaallengte van 17 mtr. wordt 8 stuks korven van 2 mtr. lengte + een restmaat korf van 1 mtr. lengte. Gelijkmatig verdelen kan ook.

Hoogte van een steenkorf kan wel tot 2,5 mtr. of hoger. Meestal is een schutting niet hoger dan 2.00 mtr. Voor hogere schuttingen zal een vergunning aangevraagd moeten worden. Breedte (dikte) van een schutting is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Standaard wordt 20 cm aangehouden, breder kan ook. Smaller daarentegen is niet aan te raden. Er zullen te veel vrije ruimtes tussen de natuursteenkeien ontstaan waardoor er door de schutting heen gekeken kan worden.

Vulling schanskorven

Natuursteen vullingen voor de schanskorven zijn er in diverse soorten en kleuren. Standaard afmeting van deze natuursteen keitjes die bestemd zijn voor schanskorven is 40 tot 80 mm. Deze maat is geschikt zodat de steentjes niet door de mazen van de staalmat vallen en niet te grof zodat een dichtheid bereikt wordt waar men niet doorheen kan kijken. Verkrijgbaar in diverse kleuren, effen kleuren of genuanceerd. Ook is er de keuze tussen meer rond gesleten keitjes of breuksteen (hoekiger).

Grindkorf

Schanskorven zijn naast steenkorven ook als grindkorven verkrijgbaar. Het principe is hetzelfde als een steenkorf, echter, met fijner materiaal. De mazen van de bouwstaalmatten zijn kleiner om deze te kunnen vullen met grind of split in plaats van grotere keien. Gevolg is dat de afscheiding smaller kan worden, zonder dat men er doorheen kijkt. Een afscheiding met een dikte van 10 cm is dan mogelijk.

Andere toepassingen

Een logisch gevolg is dat er ook andere elementen worden bedacht om schanskorven toe te passen. Bijvoorbeeld als element, vuurkorf of complete buitenhaard voorzien van RVS vuurschaal. Ook brievenbussen en tuinbankjes zijn ideeën die ontstaan zijn. Wellicht heeft uzelf nog een leuk idee om als steenkorf of grindkorf toe te passen, alles is bespreekbaar.

 

Een greep uit ons assortiment: