08 jul 2023

Tuinbestrating

In bijna iedere tuin wordt er tuinbestrating toegepast. Deze bestrating bestaat meestal uit klinkers en tegels. Ook worden er tuinen aangelegd met alleen klinkers of alleen tegels. Een combinatie van beide vinden wij het mooiste. Zodra u op zoek gaat naar tuintegels of klinkers zult u ontdekken dat hierin veel keuze is. Wij willen door middel van deze blog u hierbij iets helpen.
Tuintegels kunnen we onderverdelen in twee categorieën: betontegels en keramische tegels. Beide soorten zijn in veel verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. De maten lopen uiteen van 20x30 tot 120x120 cm. De meest gangbare maat is 60x60 cm. Later in deze blog zullen we hierop terug komen.
Klinkers zijn doorgaans ook verkrijgbaar in twee soorten; betonklinkers en gebakken klinkers. De meest gebruikte maten bij klinkers zijn waalformaat, dikformaat en keiformaat. Al deze maten zijn weer in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Tuinbestrating met tuintegels

Zoals al vernoemd is zijn er twee soorten tegels om uw tuin mee te bestraten. Betontegels en keramische tegels, dit noemen wij tuinbestrating. Bent u op zoek naar bestrating voor uw oprit? Ga dan naar onze blog over Opritbestrating.

 

Betontegel 60x60, tuinbestrating

Betontegels

Betontegels komen voor in erg veel kleuren en maten. De meest gebruikelijke maat in zowel beton- als in keramische tegels is toch wel de maat 60x60. Deze tegels zijn meestal 4 cm dik. 4 cm dikke tegels zijn perfect voor in uw tuin. Onderling is er in de betontegels ook veel verschil te onderscheiden, dit is vooral te merken in de kwaliteit. Er zijn twee soorten betontegels, namelijk tegels zonder een beschermlaagje en betontegels met een beschermlaagje. Dit beschermlaagje wat ook wel een impregnatie laag wordt genoemd. Dit laagje zorgt ervoor dat de betontegels minder verkleuren en minder snel krassen vertonen. Daarnaast zijn nog verschillende gradaties in de impregnatie lagen. Dit kan uiteenlopen van een minimale bescherming tot zeer goede bescherming. Betontegels zijn in erg veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Veel van deze kleuren zijn te zien zijn in onze showtuin in Wekerom.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn het perfecte product voor uw tuinbestrating. Deze tegels zijn verkrijgbaar in maten vanaf 30x60 tot en met 120x120. Net als betontegels worden deze het meest verkocht in de maat 60x60 cm. Bij keramische tegels is er daarnaast nog een verschil in de dikte van de tegel. De meest gangbare dikte is 3 of 4 cm. Ook zijn deze tegels verkrijgbaar in 2 cm dik. Wij raden aan om deze 2 cm tegels te leggen in een speciale ondergrond van drainerend split met bindmiddel. Wilt u keramische tegels voor uw oprit, dan moeten deze tenminste 6 cm dik zijn of de laag drainerend split met bindmiddel moet dik genoeg zijn om zware belasting te kunnen dragen. Keramische tegels zijn perfect voor uw terras aangezien deze kleurbehoudend zijn en niet krassen.

Uiteraard zijn er talloze verschillende kleuren en soorten tegels in het assortiment keramische tegels. Ook zijn deze tegels mooi te combineren met waaltjes.

Tuinbestrating tegel 60x60

Klinkers

Het assortiment klinkers kunnen we onderverdelen in twee soorten. Namelijk betonklinkers en gebakken klinkers. Betonklinkers zijn vaak relatief goedkoop, maar zijn minder kleurbehoudend dan gebakken klinkers. Dit zegt echter niet dat deze klinkers slecht zijn. Betonnen klinkers worden vaak gebruikt voor grote terreinen, zoals parkeerplaatsen of opritten.

Gebakken klinkers zijn perfect voor uw tuin. Deze klinkers zijn sterker en zullen hun kleur behouden door de jaren heen. Gebakken klinkers zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Ten eerste bestaan er oud gebakken klinkers en nieuw gebakken klinkers. Oud gebakken klinkers zijn antieke stenen en zijn perfect voor een iets oudere stijl huis. Deze komt men nog veel tegen in oude steden. Dit soort klinkers komen zo nu en dan vrij vanwege onderhoud of renovatie. Nieuw gebakken klinkers passen meer bij een nieuwere stijl huis. Nieuw gebakken klinkers worden vaak getrommeld zodat deze lijken op de antieke oude walen. Bij nieuw gebakken klinkers is de meeste keuze in kleur. Deze stenen zijn, zoals al eerder vermeld, verkrijgbaar in drie maten. Dit zijn Waalformaten (20x5) , Dikformaten(20x7) en Kei formaten(20x10). De hoogtes kunnen licht variëren.

Tegels en klinkers combineren als tuinbestrating

Het mooiste is om zowel tegels als klinkers te verwerken als tuinbestrating. De strakke look van tegels gecombineerd met de authentieke stijl van klinkers zorgt ervoor dat dit samen komt in een perfecte tuin. Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u graag meer weten. Dan kunt u contact met ons opnemen. Wilt u over andere onderwerpen lezen, kijkt u dan bij andere inspiratie artikelen.

Oude walen bestrating tuinbestrating

Tuin met oude waalformaten

Tuin met nieuwe walen tuinbestrating

Tuin met nieuwe waalformaten