06 feb 2020

Grote tuintegels

Zoekt u tuintegels voor in uw tuin of voor uw terras? Dan zijn grote tuintegels wellicht iets voor u. Grote tuintegels of grote terrastegels zijn er in veel verschillende maten en kleuren. Gemaakt van natuursteen, keramiek of beton.

Voordelen & nadelen van grote tuintegels

Grote tuintegels hebben voordelen en nadelen. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet:

Voordelen van grote tuintegels:

 • - De grote tuintegels creëren door de strakke uitstraling een rustig beeld.
 • - Wanneer de grotere tuintegels zijn geplaatst, zult u opmerken dat u door het grote formaat een ruim effect krijgt.
 • - Een ander voordeel is dat u minder voegen heeft, hierdoor heeft u minder onkruid. Om het onkruid te beperken is het ook mogelijk deze tegels te voegen met een uithardende voeg. Hiervoor hebben wij verschillende mogelijkheden. Wij denken graag met u mee wat voor u de beste oplossing is.

Nadelen van grote tuintegels:

 • - Door het grote formaat tuintegels zijn deze moeilijker te plaatsen.
 • - Zoals eerder beschreven in één van onze blogs, kunnen grote tuintegels bijvoorbeeld niet altijd gebruikt worden in de oprit. Deze tegels zijn wel geschikt voor in de oprit.

Beschikbare maten van grote tuintegels

Grote tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Wat er onder grote tegels verstaan wordt is voor iedereen uiteraard anders.  Bij Van Harn worden tegels vanaf 40x80 cm gerekend tot grote tegels. Wij hebben grote tegels verkrijgbaar van 40x80 cm tot 120x240 cm.
De verkrijgbare maten zijn:

 • - 60x60
 • - 40x80
 • - 80x80
 • - 90x90
 • - 100x100
 • - 30x120
 • - 60x120
 • - 50x100
 • - 120x120
 • - 120x240
Grote tuintegels verschillende maten

60x60 tegels

De maat 60x60 cm is de meest gangbare en meest verkochte maat binnen de sierbestrating. In deze maat bestaat er veel kwaliteit verschil, van de budget beton tegel die snel verkleurt tot en met de hoogste kwaliteit tegels, keramische tegels van drie of vier cm dik.

40x80  - 50x100 - 60x120 tegels

Deze maten vallen in de categorie langwerpige tegels. In de langwerpige tegels is minder keus qua sortering. Deze zijn wat lastiger te produceren en worden minder verkocht. Het is erg belangrijk om te weten dat u de tegels langer dan 100 cm niet halfsteens mag verwerken. Door de lengte van de tegel kan deze enigszins rond zijn. bij het halfsteens verwerken krijgt u een te groot hoogteverschil. Daarom kunt u het beste deze tegels te verwerken in het verband 1/3 - 2/3.

70x70 tot 100x100 tegels

70x70 tot en met 100x100 tegels worden nog regelmatig toegepast. deze tegels zijn nog redelijk te leggen en geven het geheel een ruime strakke uitstraling. De keuze is deze maten tegels wel wat beperkt. Mocht u echter wel voor deze maat kiezen, dan zult u hier niet snel spijt van krijgen. Dit formaat  tegels maken uw tuin echt af.

120x120 en 120x240 tegels

Deze afmetingen komt u maar weinig tegen. Als deze tegels gebruikt worden dan is dit vaak bij projecten van een architect of ontwerper.  Deze enorme tegels geven een unieke uitstraling aan de tuin die hier bij past. U kunt zich echter voorstellen dat deze tegels niet in iedere tuin toegepast kunnen worden.

30x120 tegels

De maat 30x120 cm mag ook zeker niet vergeten worden. Deze tegels worden vaak verkocht.  U kunt deze maat tegels gebruiken voor terras tegel maar ook als staptegel. Ze zijn verkrijgbaar als betontegel of keramische tegel. Bij de keramische tegels hebben we veel keus met houtlook prints of natuursteen prints. Het is erg belangrijk om te weten dat u langwerpige tegels, van 100 cm of langer, niet halfsteens mag verwerken. Door de lengte van de tegel kan deze enigszins rond zijn. bij het halfsteens verwerken krijgt u een te groot hoogteverschil. Daarom kunt u het beste deze tegels te verwerken in het verband 1/3 - 2/3.

Waarom het prijsverschil in grote tuintegels?

Prijsverschillen door kwaliteitsverschil is algemeen bekend. Maar waarom grote tuintegels van 90x90 cm duurder zijn dan de maat 60x60 cm is vaak minder bekend. Dit heeft te maken met meerdere factoren. We zullen er hier een paar opnoemen.

- Grote tuintegels kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Bijvoorbeeld in een mal dat gebeurt o.a. bij beton tegels en bij keramische tegels. Veel keramische tegels wordt vervolgens ook nog netjes recht op maat gezaagd. Dat noemt men rectificeren. Bij het zagen van grotere tegels ontstaat in dit proces meer breuk dan bij kleinere tegels.

- Daarnaast is de afnamehoeveelheid van belang. De grotere tuintegels zijn minder gangbaar en worden daarom minder geproduceerd te worden. De kosten voor de maken van de mal en het ombouwen van de productielijnen zijn echter hetzelfde. Bij een kleinere afname worden deze kosten per m2 tegel hoger.

- Ook het volledig kunnen gebruiken van de productielijn speelt mee. Veel lijnen zijn ingericht op 120x120 cm, hier kunnen dan 4 tegels van 60x60 tegelijk geproduceerd worden. Wanneer hier 80x80 cm tegels gemaakt gaan worden ontstaat er dus veel loze productieruimte. Daardoor gaat de prijs per m2 van deze tegel omhoog.

- Een andere factor is het risico op breuk. Grotere tegels zijn kwetsbaarder dan kleinere tegels. En wanneer er een grote tegel stuk gaat bij de productie of het transport kost het meer dan wanneer er een kleinere tegel sneuvelt.

 • De opslag en het transport van de grote tuintegels speelt ook mee. Vaak mogen de pallets vanaf de maat 80x80 cm, in verband met breken, niet op elkaar gestapeld worden. Hierdoor kunnen vrachtauto's minder vierkante meters aan hele grote tegels meenemen dan aan kleine tegels.
Grote tuintegels in showtuin

Tips voor het kopen van grote tuintegels.

 • - Prijzen op het internet zijn vaak erg misleidend, zo word de prijs vaak weergeven per tegel en niet per m2.
 • - Prijzen die op internet worden genoemd zijn vaak exclusief btw.
 • - Houd rekening met de transport kosten, deze worden vaak in eerste instantie niet weergegeven op het internet.
 • - Kleuren van grote tuintegels worden niet juist weergegeven op een afbeelding. Wij adviseren altijd om bij ons in de showtuin het brede assortiment te bekijken. Wij geven u hier graag meer informatie en advies.

Inspiratie en advies

Voor nog meer inspiratie en advies mag u bij ons in de showtuin komen kijken, dan helpen wij u bij de vragen en laten we zien wat we in huis hebben.

 

Een greep uit ons assortiment: