07 jun 2019

Waaltjes Kopen – 10 tips

Waaltjes zijn klinkertjes die veel toegepast worden in een siertuin. Deze vrij kleine stenen hebben een afmeting van ca 20 cm lang en 5 cm breed. Door deze afmeting kunnen deze klinkers goed gebruikt worden om te verwerken in bestrating die rond loopt of op smalle paadjes.
Er zijn gebakken, natuursteen en betonnen waaltjes. Lees onze 10 tips over waaltjes kopen.

Waar moet ik op letten bij waaltjes kopen?

Bij het kopen van waaltjes is het verstandig om op een aantal zaken te letten.
Hier geven wij u 10 punten waarop u moet letten wanneer u van plan bent waaltjes te gaan kopen:
- welke hoogte hebben de waaltjes?
- betonnen waaltjes
- natuursteen waaltjes
- oude gebakken waaltjes
- nieuwe gebakken waaltjes
- gebakken vormbak waaltjes
- gebakken strengpers waaltjes
- getrommelde waaltjes
- strakke waaltjes
- welke kleur waaltjes

Waaltjes kopen

Welke hoogte hebben de waaltjes?

Waaltjes zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Zo zijn er waaltjes te koop van 5 tot 10 cm hoog. De lage steentjes van 5 cm zijn meestal niet de beste kwaliteit. Deze steentjes worden puur op basis van de prijs geproduceerd. De hoge waaltjes, van 8-10 cm hoog, worden geproduceerd voor de zwaardere belasting. De meeste waaltjes die gebruikt worden voor tuin en terras zijn 6 á 7 cm hoog.

Betonnen waaltjes

Voor een goedkope keuze kunt u het beste de betonnen waaltjes kiezen. Betonnen waaltjes zijn echter het mooist als ze nieuw zijn. Na verloop van tijd zullen deze klinkertjes steeds ruwer en valer van kleur worden. Hierdoor heeft u na verloop van tijd niet alleen een ander soort waaltje dan u uitgezocht had maar ook nog veel meer onderhoud dan verwacht.

Natuursteen waaltjes

Natuursteen waaltjes blijven vaak mooier op kleur. Dit is echter wel afhankelijk van het soort natuursteen. De zachtere soorten natuursteen, zoals Chinees hardsteen, zal nog steeds vrij snel verkleuren en vervuilen. De hardere soorten, zoals basalt, blijven wel mooi op kleur maar zijn ook weer erg prijzig.

Gebakken waaltjes

De beste keuze is toch de gebakken waaltjes. Deze van klei gebakken waaltjes blijven altijd hun kleur behouden. Na verloop van tijd worden deze zelf door het belopen steeds mooier. De gebakken waaltjes worden ook niet ruw. Wanneer u kiest voor een gebakken waalformaat. Dan maakt u een duurzame keuze.

Oude gebakken waaltjes

Waaltjes worden al honderden jaren gemaakt. Er liggen nog veel oude waaltjes in wegen die voor het asfalt tijdperk zijn aangelegd. Deze antieke of oud gebakken waalformaat klinkers worden zo nu en dan verwijderd. Deze authentieke materialen worden echter niet weggegooid. De hele waaltjes worden uit gesorteerd en weer op pallets gestapeld zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Door gebruik te maken van deze antieke waaltjes krijgt u unieke nostalgische bestrating.

Oud gebakken Klinkers Waalformaat, waaltjes kopen

Nieuwe gebakken waaltjes

Gebakken walen zijn er in twee varianten; als vormbak en als strengpers waal.
de vormbak waalformaat is vaak iets krommer en oog daardoor vaak ouder of nostalgischer. De vormbak walen worden per steen geproduceerd.
Vormbak waaltjes zijn vaak wel iets duurder.

Gebakken strengpers waaltjes

Strengpers waaltjes worden op hogere snelheid geproduceerd. De klei voor deze waaltjes wordt door een mal geduwd en komt er als een ‘streng’ weer uit. Deze streng snijdt men in plakjes voor de breedte van een waalformaat. Dit is het waaltje. Deze strengpers klinkers zijn vaak erg hard gebakken en vrij strak van formaat.

Getrommelde waaltjes

Waaltjes worden vaak getrommeld om ze er wat ouder te laten ogen. Bij het trommelen gaan er hoekjes van de klinker af. Hierdoor lijkt het alsof deze klinker al een lange tijd als bestrating gebruikt wordt.
Een gebakken waalformaat is prima geschikt om te trommelen.
Betonnen waaltjes zijn vaak minder geschikt. Deze zijn wat zachter en hierdoor beschadigen ze vaak te veel.
Natuursteen waaltjes worden ook regelmatig getrommeld.

Strakke waaltjes

Strakke waaltjes is vooral in de betonnen variant makkelijk verkrijgbaar. Deze klinkertjes hebben dan ook vaak een facet. Ook gebakken en natuursteen walen zijn vaak strak verkrijgbaar.

Getrommelde Bolzano Antica Waalformaat, waaltjes kopen

Welke kleur waaltjes

De kleur van de walen is erg bepalend voor het gehele beeld van de bestrating. Zowel in beton als in gebakken zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij betonnen walen wordt de kleur echter vaak bepaald door een toegevoegde kleurstof. Terwijl bij gebakken walen de kleur wordt bepaald door het soort klei of ander natuurlijk materiaal.

Welke waalformaten kan ik nu als beste kiezen?

Aan de hand van de 10 bovenstaande punten kunt u bepalen wat in uw situatie de beste waalformaat is.
Vaak is echter de keuze van een gebakken waalformaat de beste. Dit is helaas op korte termijn niet de voordeligste keuze. Op lange termijn is een gebakken waalformaat echter wel voordeliger dan een betonnen waal. Deze gebakken walen blijven immers mooi.

Een greep uit ons assortiment: