03 feb 2017

Welke sierbestrating is het beste?

Soms komt er een moment dat u besluit dat de tuin toch niet meer helemaal voldoet aan uw eisen. Verschillende redenen kunnen er dan zijn om te doen besluiten dat de tuin maar eens veranderd of bijgewerkt moet worden. Er kan een verandering in de gezinssituatie aan vooraf gaan, de aanschaf van een huisdier of een verandering van smaak. Ook een verhuizing of aankoop van een huis is vaak een reden voor het aanpakken van de tuin. Iedere tuinbezitter is dan op zoek naar de mooiste producten voor in de tuin. Hier leest u welke sierbestrating het beste bij uw situatie past.

De verschillende soorten sierbestrating

Wat voor soort sierbestrating u dan moet kiezen is vaak een niet al te makkelijke keuze. Er moet dan van te voren ook goed nagedacht worden over de functie van het aan te leggen stukje tuin. Het is vooral belangrijk om goed na te denken over de keuze in materiaalsoort. Niet alles wat blinkt is goud hoor je wel eens. Dit is ook zeker van toepassing in de sierbestrating. We zullen voor u de soorten op een rijtje zetten zodat u beter een afweging kunt maken welke sierbestrating bij u in de tuin het beste tot zijn recht komt.

Betonnen sierbestrating

De ruimste keuze sierbestrating is te vinden het betonnen sierbestrating assortiment. Beton producten zijn relatief eenvoudig te maken en hierdoor vaak gunstig geprijsd.
Beton bestrating kunnen we globaal onderverdelen in betonklinker en beton tegels. Betonklinkers worden meer toegepast in opritten, wegen en dergelijke. Tegels worden vaker in de siertuin toegepast. Lees in onze blog Welke tegels zijn geschikt voor een oprit meer over de eisen waaraan een tegel of klinker dient te voldoen als deze zwaarder belast gaat worden.  Omdat betontegels vaak toepast worden als sierbestrating zullen we hier verder de betontegels bespreken.

Er zijn veel verschillende soorten betontegels; met deklaag en zonder deklaag. Deze eventuele gecoate deklaag kan uitgewassen, strak, gegolfd of anders bewerkt zijn. Hierin is een groot verschil in prijs en kwaliteit te onderscheiden. Bij betontegels met een deklaag is alleen de bovenste laag gekleurd het onderste gedeelte van de tegel is meestal betongrijs. Hierdoor is een deklaag tegel vaak beter voor het gebruik in een siertuin.
De verschillende uitvoeringen zijn verkrijgbaar in veel kleuren en maten. Ook zijn er verschillende diktes betontegels verkrijgbaar. Dit varieert per soort en van 4 cm tot 8 cm. Voor iedere toepassing is zo een geschikte betontegel te vinden.

Betonnen sierbestrating

Natuursteen sierbestrating

Met natuursteen sierbestrating brengt u een stukje natuur in uw tuin. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen tegels verkrijgbaar. De meest gebruikte soorten zijn Basalt, Chinees Hardsteen, Leisteen of Graniet. Iedere soort natuursteen heeft ook weer andere eigenschappen. Daarom is het erg belangrijk dat u zich goed laat inlichten welke eigenschappen iedere tegel heeft. Zo kunt u een juiste keuze maken wat voor soort tegel het beste in uw tuin past.

Gebakken sierbestrating

Een gebakken klinker is misschien wel het duurzaamste product in de sierbestrating. Deze uit puur klei gebakken stenen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en worden na verloop van tijd steeds mooier.
Doordat hard gebakken klinkers volledig van klei gemaakt zijn, behouden zij volledig hun kleur en heeft alg en andere vervuiling veel minder grip op de stenen dan bij betonnen sierbestrating. Het reinigen van gebakken klinkers is dan ook eenvoudiger.
Naast nieuw gebakken sierbestrating is er ook oud gebakken sierbestrating. Dan praten we over gebakken klinkers die vaak al jarenlang in een rijweg of dergelijke gelegen hebben. Daardoor zijn deze klinkers prachtig vlak gesleten.
Gebakken sierbestrating is veelal verkrijgbaar in drie soorten; Waalformaat (ca. 5cm x 20 cm), Dikformaat (ca. 7cm x 20 cm) en Keiformaat (ca. 10 cm x 20 cm)

Keramische sierbestrating

Keramische tegels zijn de ideale tegels voor in uw tuin. Deze tegels zijn kleurvast, maatvast, krasbestendig en zeer onderhoudsarm. Ook hebben keramische tegels vaak een antisliplaag. Ze zijn leverbaar in verschillende maten; van 45×45 cm tot 120×30 cm. De grootste keuze is in de maat 60×60 cm.
Naast de 2 cm dikke keramische tegels is er ook keramiek met een betonlaag eronder. Dit zijn bijvoorbeeld de GeoCeramica tegels van MBI en de VT Wonen Duostone.

Welke sierbestrating is het beste?

Welke sierbestrating nu voor uw tuin het beste is kunt u na het lezen van deze blog misschien beter beoordelen. Vaak is een combinatie van bovenstaande soorten een heel geschikte optie.
Mocht u er nog niet uitkomen of wilt u graag meer informatie en voorbeelden zien? Dan bent u van harte welkom bij ons in de showroom. Daar hebben we van alle soorten meerdere voorbeelden te bekijken en te testen. Graag tot ziens!

 

Een greep uit ons assortiment: