30 jul 2017

Het verschil tussen de betonklinker en gebakken klinker.

Voor het bestraten van tuinen, wegen of een oprit wordt vaak gebruik gemaakt van klinkers. Er is een ruime keuze in maten, kleuren en materiaal. De meest gekozen materialen zijn betonklinkers en gebakken klinkers. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en is voor bepaalde situaties beter geschikt dan de ander. We helpen u graag om het materiaal te kiezen dat het beste past bij uw wensen. Daarom geven we u in deze blog wat informatie over de eigenschappen van beide soorten en bespreken we het verschil tussen beton en gebakken klinker.

Betonklinkers

Betonklinkers worden geproduceerd met cement, grind en zand. De betonklinker krijgt zijn kleur door aan dit mengsel kleurstoffen toe te voegen.

Hulpstoffen betonklinkers

Betonklinkers kunnen worden voorzien van een aantal hulpstoffen die de kwaliteit van de klinker verbeteren. Hierbij kunt u denken aan stoffen die de kalkuitbloei verminderen. ook zijn er stoffen die ervoor zorgen dat de beton beter zijn kleur vast houdt. Weer andere stoffen zorgen voor een hogere materiaaldichtheid. Het gebruik van deze stoffen zorgt voor sterker beton. Betonklinkers zijn verkrijgbaar met een deklaag en zonder deklaag. Als u gebruik maakt van gekleurde stenen, dan geldt het volgende: bij stenen zonder deklaag is de gehele steen gekleurd, bij stenen met deklaag is alleen de deklaag gekleurd. In de toplaag van de betonklinkers kunnen natuursteenmineralen verwerkt worden. Dit resulteert in een kleurvastere klinker.

Hieronder twee dwarsdoorsneden van betonklinkers:

Betonklinker met deklaag
verschil betonklinkers en gebakken klinkers

Betonklinker door en door
verschil betonklinkers en gebakken klinkers

Witte aanslag betonklinkers

Betonnen bestrating heeft, vooral de beginperiode van gebruik, wel eens last van kalkuitbloei. Dit is een witte aanslag op de klinker. Na verloop van tijd zal dit door de weersinvloeden minder worden en verdwijnen. Betonklinkers hebben een open structuur. Hierdoor kan er op uw bestrating mos- of alggroei ontstaan. Dit is te verwijderen door er met een lagedrukspuit een anti-alg product op te spuiten.

Reinigen van betonklinkers

Betonproducten kunnen beter niet met een hogedrukspuit gereinigd worden, want dit beschadigt de steen. Betonklinkers worden gemaakt in enorm veel verschillende maten. De meest voorkomende afmetingen zijn: keiformaat, dikformaat, en waalformaat.

Gebakken klinkers

Gebakken klinkers worden gemaakt van klei. De kleur van deze klinkers wordt bepaald door het soort klei dat men gebruikt, de stoffen die men toevoegt en de temperatuur waarop de klinkers gebakken worden. Hoe heter de stenen gebakken worden, des te harder en donkerder van kleur ze zijn. Na verloop van tijd worden gebakken klinkers mooier en dieper van kleur. Dit komt mede doordat men er constant op loopt. Omdat de steen geheel van klei gemaakt is zal de mooie kleur van gebakken klinkers nooit flets worden.
Tip: Lees ook onze blog Wat zijn gebakken klinkers!

Algaanslag gebakken klinkers

Omdat een gebakken klinker erg hard is, kan mos of alg zich niet goed hechten aan de steen. Hierdoor blijft deze soort klinker erg schoon. Mocht er toch alg aanslag ontstaan, dan is dit eenvoudig te verwijden met een anti-algproduct zoals onze WS Green Clean.

Hieronder een dwarsdoorsnede van een gebakken klinker:
verschil betonklinkers en gebakken klinkers

Het verschil tussen betonklinkers en gebakken klinkers

Als we de verschillen tussen beton- en gebakken klinkers kort samenvatten zien we verschillen in:
– het materiaal;
Beton ten opzichte van klei.

– de duurzaamheid;
Gebakken klinkers gaan generaties lang mee. De betonklinkers worden na vijf tot tien jaar beduidend minder mooi. Daarom is een gebakken klinker een duurzame keuze.

– de kleurvastheid;
Alleen betonklinkers met natuursteen mineralen blijven enigszins op kleur. Een gebakken klinker blijft altijd zijn kleur behouden.

– het onderhoud.
Alg en mos hebben op gebakken klinkers een stuk minder vat dan op betonklinkers. Daardoor blijven gebakken klinkers mooier.

Bekijk alvast een aantal betonklinkers of gebakken klinkers

Voor meer informatie of advies op maat kunt u ons bellen of langskomen op locatie!

 

Een greep uit ons assortiment: