10 jul 2020

Nostalgische tuinen met waalformaat klinkers

Een tuin kan op zoveel manieren worden aangelegd. Je kunt kiezen voor allerlei stijlen. Wij zien dat er steeds vaker wordt gekozen voor een nostalgische tuin met een waalformaat klinkers. Niet alleen rondom een boerderij of een vrijstaand huis in een landelijke omgeving. Maar juist ook in de bebouwde kom en huizen met een minder royale tuin.

Wat is een nostalgische tuin?

Een tuin met een nostalgische sfeer is niet per definitie een tuin volgens een bepaald model. Het is juist een tuin waar nostalgie terugkomt in objecten, begroeiing en bestrating. Met name (antieke) objecten zoals bietenmolens, houten kruiwagens, fonteinen, beelden en zwerfkeien, zorgen voor een uitstraling van vroegere tijden. Maar ook de begroeiing draagt daar aan bij. Vooral de afwisseling tussen bomen die schaduwplekken geven en planten in afgescheiden stukjes tuin. Door de schaduwplekken te voorzien van een ornament zoals een beeld of grote kei, ontstaat een nostalgische sfeer. Ook de bestrating draagt bij aan deze sfeer. Want strakke grijze betonklinkers zorgen eerder voor een moderne look. Een goede keuze voor bestrating in een nostalgische stijl, zijn gebakken waalformaat klinkers.

Nostalgische Waalformaat

Waalformaat klinkers als bestrating

Waalformaat klinkers zijn gebakken of betonnen klinkers met een maatvoering van 20 lang 5 cm breed en 6-10 cm hoog. De betonnen waalformaat klinkers zijn vooral bedoeld voor moderne en strakke tuinen. Juist de gebakken waaltjes zijn de beste keuze voor een nostalgische tuin. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze klinkers al eeuwenlang worden gebruikt in het Nederlandse straatbeeld. In vrijwel ieder (oud) centrum vind je pleinen, trottoirs en straten met deze waalformaat klinker. Juist daarom passen deze steentjes mooi in de nostalgische tuin. De gebakken waaltjes zijn uit klei gebakken en zijn daarom erg hard. Bovendien worden klinkers ieder jaar mooier omdat de oppervlakte gladder en mooier van kleur wordt.

Combinatie waaltjes met begroeiing

Een uitstraling wordt altijd bepaald door het geheel. Dus niet alleen een ornament en mooie waaltjes zijn genoeg voor een nostalgische tuin. De combinatie met begroeiing is cruciaal. Door het aanplanten van bomen ontstaan er schaduwrijke plaatsen in de tuin. Omdat de ene persoon graag in de zon zit en de ander juist niet, zijn dit de ideale plekken om een terras te maken. Door rondom het terras struiken aan te planten vormt het terras een heerlijke plek om je terug te trekken. Met de gebakken waaltjes kunnen vervolgens paden van het terras naar de deur of naar de schuur worden aangelegd. Ook hier geldt dat planten langs de paden zorgen voor een unieke uitstraling. Een tuin met een nostalgische sfeer is met de juiste materialen dus ook op kleine percelen mogelijk.

Waaltjes, Waaltjes bestrating, Nostalgische klinkers

Een nostalgische tuin past bijna bij iedere woning. Maak gebruik van tuin ornamenten en een bestrating van gebakken waaltjes. Dit zorgt voor de uitstraling van een heerlijke en authentieke tuin. Bekijk ons aanbod gebakken waalformaat klinkers. U bent ook van harte welkom om hier bij ons in Wekerom in de showtuin rond te kijken. Hier liggen verschillende soorten nostalgische waaltjes te bezichtigen.

 

Een greep uit ons assortiment: