07 sep 2020

Onderhoudsarme Natuurlijke Tuin

De tijd van de strakke tuinen met rechte lijnen en nauwelijks groen lijkt een beetje voorbij. De tuinen met natuurlijke vormen en natuurlijke materialen winnen terrein. Wij lijken meer tot rust te komen in een natuurlijk aangelegde tuin dan een tuin die eruit ziet alsof het je woonkamer zou kunnen zijn.

Alleen maar tegels of een gezellig terras

Het creëren van een 2e woonkamer in de tuin gaat vaak gepaard met aan het begin van de tuin veel tegels en aan het einde van de tuin ook. Hier en daar een verhoging met wat groen, een strakke afscheiding waar de afval containers verborgen kunnen worden en niet te vergeten een gootje of putje waar het regenwater in weg kan lopen. Deze manier van tuin aanleggen gaat zeker veranderen!
Een plein met tegels in de achtertuin is niet het idee van een gezellig terras. Een gezellig terras creëer je door bewust met de ruimte om te gaan. Een aantal dingen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen: De grootte van het terras, de vorm van het terras, de omgeving en het materiaalgebruik.

Gezellige natuurlijke tuin

Grootte en vorm van het terras

Wat is de ideale grootte? De ideale grootte van een terras is natuurlijk in iedere tuin anders. Het terras moet in ieder geval zo groot zijn dat het tuin set er goed op past. Mocht het tuin set zo groot zijn dat er toch een terras nodig is die de halve tuin in beslag neemt. Dan moet er misschien nagedacht worden over het onderbreken van het terras met een ander soort materiaal. Hierdoor zal het optisch toch een gezelliger terras lijken.
Een terras dat vierkant of rechthoekig is wordt al snel saai en onnatuurlijk. Als de tegels aan de randen van het terras echter onregelmatig worden gelegd is hier toch een min of meer natuurlijke vorm in te krijgen. Zeker als hier gras of kunstgras tegenaan gelegd wordt. Ook kan er prima gekozen worden voor gebakken klinkerkertjes die in iedere gewenste afmeting, vorm of patroon gelegd kunnen worden.

In en om de natuurlijke tuin

Hoe de omgeving van een terras er uit ziet is voor een groot deel bepalend of het terras gezellig wordt ervaren. De omgeving buiten de tuin is vaak niet zo eenvoudig aan te passen. In de tuin is dit wel mogelijk. Zorg dus voor voldoende ruimte om het terras heen. Hierdoor is er de mogelijkheid een aantal beeldbepalende planten of natuurlijke objecten toe te voegen. Dit zal het terras een veel betere uitstraling geven.

Materiaalgebruik

Het soort materiaal dat gebruikt wordt bepaald in grote mate de natuurlijke uitstraling van de tuin. Probeer dus zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. In plaats van een betontegel kunnen er keramische tegels toegepast worden. Deze tegels lijken op natuursteen en zijn gemaakt van klei. Ook is een keramische tegel zeer onderhoudsvriendelijk.
Ook gebakken klinkers zijn een typisch voorbeeld van natuurlijke bestrating. Deze van klei gebakken stenen hebben altijd mooie natuurlijke kleuren.
Een echte meerwaarde in de tuin zijn natuurlijke elementen. Dus geen schuttingen of een  plastic container-ombouw. Er zijn ontzettend veel verschillende natuursteen keien of ornamenten verkrijgbaar. Hierdoor oogt de tuin nog natuurlijker.

Natuurlijke tuin met keramiek en keien

Onderhoudsarme natuurlijke tuin

Alle materialen die wij hier aangeboden hebben zoals keramische tegels, gebakken klinkers en natuurlijke keien of elementen zijn onderhoudsarm.
Ook kunnen de tegels en klinkertjes nog met een speciaal soort zand ingeveegd worden. Hierdoor heeft nog nauwelijks last van onkruid tussen de bestrating.
Zo kan ook een natuurlijke tuin onderhoudsarm zijn.

 

Een greep uit ons assortiment: