04 jul 2020

Het verhaal van keiformaat klinkers

Ieder mens heeft een andere smaak. Dit geldt voor alles in ons leven en dus ook over het soort straatstenen die we gebruiken. We leveren de meest uiteenlopende soorten klinkers, onder andere de keiformaat klinkers. Ga je de tuin opnieuw aanleggen, dan ben je vast op zoek naar de beste straatstenen voor jouw plan. De keiformaat klinkers zijn ideaal voor bestrating in de tuin. Daarom vertellen we je in dit artikel het verhaal van deze klinkers.

Wat is een klinker?

Een klinker heeft vooral een interessante naam. Vroeger werden stenen uitsluitend gebakken vanuit klei. De naam klinker is ontstaan vanwege het geluid dat je hoort als je op de straatbaksteen tikt. Je hoort dan een heldere tik klinken, vandaar de naam klinker. Inmiddels is de technologie om stenen te maken verder ontwikkeld. Zo wordt een groot deel van de klinkers gemaakt van beton. Dat is dan ook het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende klinkersoorten die we leveren. Een betonklinker is een steen gemaakt van beton dat in een mal is gestort. Deze betonklinkerkei wordt ook wel BKK genoemd. Een gebakken klinker wordt nog steeds gebakken van natuurlijke klei. Wist je dat de klei afkomstig is van bezinksel van rivieren? De afgravingen van klei worden daarna weer overgegeven aan de natuur. Kleiwinning voor gebakken stenen maakt daarom meestal deel uit van duurzame projecten en natuurontwikkelingen. Gebakken klinkers zijn daarom ook nog eens een duurzame oplossing voor uw bestrating.

Keiformaat klinkers

De benaming keiformaat klinkers slaat op de afmetingen van de steen vergeleken met andere klinkers. Een keiformaat heeft namelijk de grootste breedtemaat van standaard klinker maten namelijk 100 mm. Omdat de klinker bovendien een kortere lengte heeft (200 mm) dan andere klinkers, heeft de steen een karakteristieke vorm. Deze verhouding is 2:1 waardoor het leggen van deze stenen erg eenvoudig is. Nog altijd kan een straat in meerdere legverbanden worden gelegd. De benodigde hoeveelheid is makkelijk uit te rekenen omdat een keiformaat klinker dus twee keer langer is dan de breedte. De brede klinker heeft vergeleken met smallere stenen een robuuste uitstraling. Daarnaast kun je dit formaat zwaar belasten zodat de stenen uitermate geschikte zijn voor oprijpaden en parkeervakken.

Klinkers in de tuin

Klinkers zijn de meest gebruikte stenen in tuinen. Dit komt vooral doordat de stenen eenvoudig te leggen zijn en het voor smalle of brede paden kan worden gebruikt. Ook terrassen en grote pleinen kunnen van klinkers worden gemaakt. Door te kiezen voor een legverband, afgewerkt met een streklaag aan beide zijden, ontstaan de mooiste paden. Heb je een groot terras of een oprit, dan kun je kiezen voor meerdere kleuren klinkers. Wat ook voor variatie zorgt, is het afwisselen in verbanden of het aanbrengen van vakken in het straatwerk. Creatief werken met klinkers zorgt voor een elegant resultaat.

Gebakken Keiformaat

Ga je de tuin of oprit van je huis vernieuwen? Dan zorgen keiformaat klinkers voor een mooie bestrating. Je kunt een oprit en eventuele parkeerplaatsen van dezelfde stenen maken als je terras en tuinpaadjes. Wel zo eenvoudig en het zorgt voor eenheid in je tuin.

 

Een greep uit ons assortiment: