Oprit tegels: welke tegels zijn geschikt voor een oprit?
Oprit tegels of oprit stenen moeten aan hogere eisen voldoen dan tuintegels die je in een terras legt. Hierbij kun je denken aan de afmeting, de dikte, het materiaal, de manier van leggen en ook de vorm van de tegel. Daarnaast moet je bij oprit bestrating ook rekening houden dat de ondergrond en de kantopsluiting extra aandacht nodig heeft.
Oprit tegels
De afmeting
Tegels in een oprit mogen niet te groot zijn. Zodra de tuintegels te groot worden gaan ze makkelijker opwippen en breken. Tegels met de afmeting van 1 bij 1 meter zijn wel erg mooi, maar zijn dus niet erg geschikt. Het omslagpunt ligt ongeveer bij 20 bij 30 cm. Ook de dikte speelt hierin een belangrijke rol maar daarover later in deze blog meer. Tegels of stenen kleiner dan 20 bij 30 cm zijn eigenlijk allemaal geschikt om in een oprit te verwerken. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld stenen (of klinkers) van 10 x 20 cm (keiformaat), 7 x 20 cm (dikformaat) of 5 x 20 cm (waalformaat). Een iets kleinere tegel of klinker is dus het best geschikt voor een oprit.
De dikte
Ook de dikte van de tegel of klinker is van essentieel belang. Ongeacht de afmeting is een dikte van 6 cm eigenlijk wel een vereiste. De voorkeur gaat uit naar een dikte van 8 cm. Bij een banenverband met verschillende lengtes is een dikte van 8 cm wel noodzakelijk. Deze banenverbanden hebben vaak ook tegels die groter zijn dan de 20 bij 30 cm die we hiervoor besproken hebben. Daarom is die dikte van 8 cm dan weer zo belangrijk. Als de tegel maar dik genoeg is kun je in principe elk formaat gebruiken in een oprit. Zo worden voor bedrijfsterreinen ook wel platen toegepast met een afmeting van 2 m bij 2 m. Deze platen zijn dan vaak wel 20 cm dik en er zit bewapening (een stalen net) in verwerkt. Aan te raden is een dikte van 8 cm, al is in een aantal gevallen ook een dikte van 6 cm voldoende.
Het materiaal
De materiaalkeuze kan ook een grote rol spelen bij het geschikt maken van een tegel of klinker. Harde (van klei) gebakken klinkers zijn het meest geschikt, ook betonnen klinkers of betontegels kunnen prima in een oprit. Zachte natuursteen tegels zijn daarentegen erg breukgevoelig. Het voordeel van gebakken klinkers ten opzichte van beton is dat deze niet zo snel vuil worden. Daarnaast worden ze in de jaren dat deze liggen alleen maar mooier. Dit komt doordat het lopen en rijden hierop de klinker polijst. Een betonnen klinker slijt alleen maar in de loop van de tijd. Hierdoor wordt deze ruwer en wordt hij sneller vuil. Daarom is het belangrijk om een goede materiaalkeuze te maken als u uw oprit wilt bestraten.
Manier van leggen
De manier van leggen is ook belangrijk bij het bestraten van een oprit. Er zijn veel verschillende manieren om tegels of klinkers ten opzichte van elkaar te leggen, dit noemen we een legverband. Lees hiervoor ook de blog, De verschillende soorten legverbanden welke kiest u? Een aantal verbanden hiervan zijn beter geschikt om in een oprit te leggen als andere verbanden. Een verband wordt het sterkst als de stenen elkaar opsluiten zoals het geval is bij een elleboog verband. Bij een elleboog verband liggen de tegels of stenen met de korte zijde tegen de lange zijde (elleboog vorm). Ook halfsteens verband is prima geschikt voor in een oprit. Bij een halfsteens verband liggen de tegels tot aan de helft van de rij erboven. Minder geschikt is bijvoorbeeld een blokverband. Bij een blok verband vormen de tegels of stenen in twee- of drie- of viertallen (afhankelijk van de breedte van de steen) een vierkant.
De manier van leggen bepaald dus mede hoe geschikt jouw bestrating is als oprit.
De vorm & samenhang van oprit bestrating
De stevigheid van een bestrating wordt mede bepaald door de vorm van de tegel of klinker. Vormen die in elkaar haken zijn het sterkst. Hierbij is een H-profiel klinker een prima voorbeeld. Deze klinker ziet eruit als een H. De ene klinker haakt dan weer in de andere. Hierdoor kunnen deze klinkers nooit ten opzichte van elkaar verschuiven.
Kleine vierkante steentjes van bijvoorbeeld 10 bij 10 cm zijn minder geschikt. Dit komt omdat deze elkaar maar weinig steun bieden. Klinkers die qua vorm elkaar veel stevigheid bieden leveren de meeste stevigheid.
De ondergrond voor oprit tegels
Omdat er op een oprit vaak zwaardere voertuigen geplaatst worden moet de ondergrond, voor het bestraten, op de juiste manier verstevigd te worden. On een stevige ondergrond voor een oprit te krijgen is het in veel gevallen goed om eerst een laag gebroken puin te gebruiken met daarop een laag wit zand. De ondergrond dient stevig aangetrilt te worden om verzakking nadien te voorkomen. In Nederland zijn veel verschillende soorten grond zoals klei, zand of veengrond. Iedere grondsoort heeft zijn eigen manier van werken nodig. De ondergrond dient op de juiste manier verdicht te worden om geschikt te zijn voor een oprit.
De kantopsluiting
Zorg er altijd voor dat uw bestrating goed opgesloten ligt. Hiermee voorkomt u verzakking en het ‘uitlopen’ van de bestrating. Sluit uw oprit aan bij bestaande bestrating of ligt uw oprit tegen een vaste muur aan, van bijvoorbeeld gevel van uw huis of een schuur, dan is dat al een opsluiting. Aan zijden waar dat niet het geval is zal de bestrating nog wel opgesloten moeten worden. Dit kan met bijvoorbeeld opsluitbanden. In onze blog Hoe sluit ik mijn bestrating op? gaan we hier verder op in. Wilt u een goede degelijke oprit dan is het noodzakelijk om de bestrating op te sluiten. Het op de juiste manier aanleggen van een oprit is niet alleen een kwestie van het kiezen van de juiste tegel of klinker. De zaken daaromheen, zoals in deze blog besproken, zijn net zo belangrijk. Als u deze punten allemaal in acht neemt kunt u een lange tijd genieten van een prachtige oprit!
Bent u zelf iets minder handig in het uitvoeren van bestratingsklussen? In dat geval is het, zeker voor een oprit, verstandig een betrouwbare hovenier of stratenmaker in te huren! Voor vragen of de juiste materialen, kijk bij onze betontegels of bel met 0318-653410
Een greep uit ons assortiment: