27 jan 2018

Tuintrends 2018

Een nieuw jaar, 2018 is al weer begonnen. De hoogste tijd om weer eens te kijken wat de tuintrends 2018 gaan worden.
De tuintrends 2018 staan in het teken van:

  • Authentieke materialen
  • Natuurlijke elementen
  • Er is meer dan 60×60
  • Verwerken van water
  • Hergebruik van materialen
  • Meer met Minder

Terugblik tuintrends 2017

Een korte terugblik op de tuintrends in 2017. Hierin hebben we gezien dat de tuinmarkt steeds bewuster omgaat met materialen. Ook dit zal in 2018 alleen maar uitgebreid worden.
Qua kleurkeuzes is in 2017 het aanbod al aan het schuiven gegaan. Naast de zwart en grijs tinten zijn meer zachtere en warmere kleuren verkrijgbaar.
Water beheer heeft in 2017 een duidelijke plaats in de tuin gekregen. Door slimme oplossingen is dit water steeds beter te verwerken. Hierin zijn echter nog wel een paar stappen mogelijk!

Tuintrend 1 – Het gebruik van authentieke materialen

De Tuintrends 2018 staan in het teken van de authentieke materialen. Om een typisch voorbeeld te schetsen kunnen we denken aan oud gebakken klinkertjes als paadje, natuurstenen details als decoratie in combinatie met een mooi terras met keramische tegels en een veranda van ruw houten materialen. Tuintrend 2018 - Oud gebakken waalformaat
Steeds meer willen wij een tuin waarin wij de natuur ervaren. Enerzijds zien we de tuin als een verlengstuk van de woning. Daarnaast zoeken we ook een plek om even echt buiten te zijn! Om dat te bereiken moeten we streven naar het gebruik van deze authentieke materialen. Vaak wordt gedacht dat dit veel extra werk en onderhoud oplevert maar dit hoeft absoluut niet. Bij het verwerken van authentieke materialen doet men er verstandig aan om zich juist te laten informeren. Een goede verwerking van de producten resulteert in een onderhoudsvriendelijke tuin. Hierbij kunt u denken aan het invoegen van de klinkers en tegels met een uithardende voeg, het op de juiste manier verwerken van het regenwater en de juiste keuze voor de planten.

Tuintrend 2 – Natuurlijke elementen

Tuintrend 2018 - Zwerfkei

In het verleden zagen we vooral veel strakke tuinen. Daar komt echter meer verandering in. De tuin mag iets gezelliger, je moet meer het gevoel krijgen echt buiten te zijn. Gebruik maken van natuurlijke elementen help daar zeker in mee! Iets wat steeds vaker terugkomt is het gebruik van zwerfkeien. Deze natuursteen brokken zijn in allerlei maten, kleuren en vormen verkrijgbaar. Deze stenen zijn soms rond en afgesleten maar ook zijn er meer hoekige rotsbrokken te koop.
Denk bijvoorbeeld ook eens aan een afscheiding van natuursteen palen (Peacocks) en maak een bloembak of border van natuursteen. Ook heel natuurlijk oogt  CorTen armaturen voor tuinverlichting!

Tuintrend 3 – Er is meer dan 60×60

60×60 tegels hebben wij nu al jaren de boventoon zien voeren. Hier gaat nu echt verandering in komen. Er komen meer langwerpige tegels en tegels met bijzonder vormen om zo steeds meer verscheidenheid in de tuinen aan te brengen. Deze verschillende maten zijn weer gemakkelijk te combineren met de speelse natuurlijke elementen.

Tuintrend 4 – Water verwerken tuintrends 2018

Water, water, water. Steeds maar weer komt water terug in het nieuws. Dan denken we vooral over de overlast die water soms geeft. Toch kunnen we ook op een heel andere manier met water omgaan. Als er in een tuinontwerp slim nagedacht wordt over het waterplan, is er veel mogelijk. Zoals we in de blog van vorig jaar ook al aangaven is er al veel mogelijk in het ondergronds opvangen en verwerken van water. Daarnaast kan water in een tuin juist een verkoelende en rustgevende factor zijn. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een beekloopje vanaf het terras naar een wateropvang gevuld met keien en daarvoor geschikte planten. Graag denken wij hierin met u mee!

Tuintrend 5 – Hergebruik van materialen

Er zijn in het verleden heel veel mooie en oerdegelijke producten gemaakt. Wat is er dan mooier om die producten te hergebruiken. Juist in de tuin en om het huis heen hebben deze producten een absolute meerwaarde. Eerder al hebben we over oude gebakken klinkers gesproken. Waarom telkens maar weer nieuwe kopen als oude klinkers nog prima zijn? Tuintrend 2018 - Kinderkoppen
Juist de oude gebakken klinkers zijn zeer geschikt voor hergebruik. Deze uit klei gebakken klinkers zijn door de jaren heen mooi vlak gesleten en daarom nauwelijks gevoelig voor vervuiling. Dit in tegenstelling tot betonproducten, die worden steeds minder mooi.
Een ander product dat prima hergebruikt kan worden zijn bijvoorbeeld kinderkoppen. Deze zijn vaak decennia lang geleden uitgehouwen en zijn door de jaren heen aan de bovenkant mooi glad geworden. Deze kinderkoppen kunnen nu prima worden gebruikt als bloembak of kantopsluiting.

Tuintrend 6 – Meer met minder

Er worden steeds weer nieuwe producten en technieken ontwikkeld. Hierdoor is het mogelijk om met minder materialen meer mogelijk te maken. Waar destijds betontegels vaak 6 cm dik waren zijn er tegenwoordig steeds meer fabrikanten die ook tegels van 4 cm dik aanbieden.
Een andere mooie ontwikkeling is de keramische tegel met een betonnen ondergrond. Voorheen moest er om een stabiel terras van keramische tegels te leggen, de ondergrond afgegraven worden en er een dikke laag uithardend materiaal aangebracht worden. Door een 3 cm dikke laag beton aan een keramische tegel te hechten kunnen deze tegels eenvoudiger verwerkt worden. Een mooie bijkomstigheid is dat er ook een waterdoorlatende voeg gebruikt kan worden. Hierdoor neemt het terras zelf ook een gedeelte van het regenwater op. Ook deze keramische tegels met betonnen dragen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Daardoor kunt u deze in ieder ontwerp toepassen.

Tot slot over de tuintrends 2018

2018 gaat een jaar worden waar Natuur en Comfort elkaar gaan vinden in de tuin. We gaan zoeken naar creatieve oplossingen en verkoelende toepassingen. Hiermee maken we de tuin voor iedereen persoonlijk op maat. Ga niet “blind” aan de gang maar denk er goed van te voren over na en/of laat een tuintekening maken. Hierin kunt u alle tuintrends 2018 laten terugkomen!

Tuintrend 2018 - Tuintekening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een greep uit ons assortiment: