22 dec 2016

Wat voor een tuin past bij mij?

De juiste keuze maken voor het aanleggen van uw nieuwe tuin is niet altijd even gemakkelijk. Buiten dat het een persoonlijke keuze wat voor soort tuin bij u past, zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden.  Hieronder leest u een aantal tips waarmee u op weg geholpen wordt.

Doel van uw tuin

Wilt u een natuurlijke tuin met veel beplanting in diverse soorten, een kindvriendelijke tuin voorzien van kunstgras en voldoende speelruimte of juist een strakke onderhoudsarme tuin met veel bestrating? Dat is een afweging welke u vooraf zou kunnen maken. Of misschien is in uw situatie een combinatie mogelijk. Uiteraard is het een en ander afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Omgevingsinvloeden

Stedelijke, landelijke of bosrijke omgeving is voor een deel ook bepalend voor de tuin. Ook het type woning zal een rol kunnen spelen voor keuze van soort  tuin en toepassing van materialen. Vaak wordt bijvoorbeeld bij een strakke moderne woning gekozen voor een ontwerp met strakke lijnen met de daarbij behorende materialen. Landelijke, organische vormen is bij boerderijen een veelal gekozen stijl. Dit in combinatie met bijpassende materialen zoals grind en oud gebakken klinkers. Bij de z.g. oudere stadswoningen is een strak lijnenspel, eventueel in symmetrie een vaak gekozen stijl. De keuze van antieke gebakken klinkertjes in combinatie met tegels sluit hier goed op aan.

Vaak vergeten

Er zijn bepaalde factoren welke vaak vergeten worden bij de aanleg van een tuin. Denk bijvoorbeeld aan een plek voor de containers. Liefst verdekt opgesteld, en uit de zon. Dit scheelt stankoverlast door broei. Geplaatst achter een haag of schutting houdt de containers uit het zicht. Tuinverlichting en Electrapunten is zijn ook belangrijke punten om aan te denken. Een elektriciteitskabel achteraf verwerken is omslachtig, vaak zou dan de reeds aangelegde tuin met bestrating opnieuw opgebroken en heraangelegd moeten worden. Denk ook nog even aan de positie van de zon. Mooi zou zijn om uw terras(en) zo te positioneren, dat u over de gehele dag gezien zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten.

Tuinontwerp

Wanneer u diverse ideeën en wensen voor uzelf duidelijk hebt en u bent er uit hoe uw tuin in de toekomst eruit zou moeten zien, is het meest praktisch om deze op papier te zetten. Middels een tuinontwerp, liefst op schaal. Dit kunt u zelf doen, op internet zijn meerdere gratis ontwerpprogramma’s te vinden. Lastig blijft wel om de juiste verhoudingen te vinden tussen bestrating, groen, gazon en dergelijke.

U kunt natuurlijk ook terecht bij een tuinontwerpburo of hovenier. Deze zijn gespecialiseerd op het gebied van ontwerp en aanleg. Met de daarbij behorende ervaring en visie, kunnen zij zorgen voor een persoonlijk en verrassend eindresultaat. Waardoor u een tuin krijgt die echt bij u past!

 

Een greep uit ons assortiment: