21 sep 2021

Praktische tips voor regenwater afvoeren

Regenwater afvoeren is één van de belangrijkste zeken om rekening mee te houden tijdens het aanleggen van de bestrating en de tuin. Het goed afvoeren is noodzakelijk om te voorkomen dat de tuin niet regelmatig blank komt te staan na een regenbui. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals vervuiling van de bestrating en beplanting welke te nat komt te staan. Deze planten kunnen daardoor zelfs afsterven. Het niet juist afvoeren van water kan zelf tot lekkage in je huis leiden, wat grote schade kan veroorzaken. Er zijn diverse manieren voor regenwater afvoeren in de tuin. Verschillende methodes worden hieronder besproken.

Onder afschot leggen van je bestrating
Voor het afvoeren van regenwater is het belangrijk is om de bestrating in de tuin onder afschot te leggen. Dat wil zeggen dat de bestrating afloopt.

Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin. Tevens heb je sneller het gevoel dat je scheef zit op je terras. Het onder afschot leggen van de bestrating zal zodanig uitgevoerd moeten worden, dat het van de bebouwing (woning, garage e.d.) wegloopt. Oftewel het hoogste punt ligt tegen de bebouwing aan.

afvoeren regenwater

Drie mogelijkheden voor regenwater afvoeren

Enkel onder afschot leggen van de bestrating is niet voldoende voor het juist afvoeren van regenwater. Op het laagste punt zal het regenwater zich verzamelen. Dit water moet vervolgens ook nog afgevoerd worden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld;
1. Het laagste punt sluit aan op een border (beplantingsstrook) of gazon. Het regenwater loopt hier in en verdwijnt op deze manier in de grond. Hier kunnen ook elementen geplaatst worden (Rainbloxx) die het water enige tijd vasthouden en zodoende langzaam weer afgeven aan de ondergrond.
2. Op de plek van het laagste punt wordt een putje geplaatst. Het water loopt dan in het putje, welke bijvoorbeeld is aangesloten op de riolering of op een infiltratiekrat. De bestrating zal dan onder afschot naar 1 punt (het putje) moeten worden gelegd.
3. Ter plekke van het laagste punt wordt een goot langs de bestrating geplaatst. Het water wordt dan verwerkt door deze goot, welke bijvoorbeeld is aangesloten op de riolering, een infiltratiekrat of de daarvoor bedoelde regenwater afvoer. Bij het gebruik van een gootje kan de bestrating over de gehele breedte onder afschot gelegd worden. Dan hoeft het dus niet speciaal naar 1 punt af te lopen.
4. Waterdoorlatende verharding gebruiken. Hierbij kunt u denken aan gras betontegels of aam half-verharding, zoals grind of split.

Fumato Mezzo

Goten en putten
Tegenwoordig worden tuinputjes en tuingoten steeds minder vaak aangesloten op het riool. Regenwater wordt via het riool onnodig gemengd met overig vervuild water, wat vervolgens gezuiverd moet worden. Regenwater afvoeren in eigen tuin is dan ook veel beter.
Goten en putjes kun je bijvoorbeeld aansluiten op een buffer van grind of een Rainbloxx van Aco. Makkelijk qua uitvoering en zeer effectief. Ofwel simpelweg een gat graven onder de uitlaat van het putje of goot en deze afvullen met grind. Het regenwater wordt geabsorbeerd door het grind en verdwijnt vervolgens in de bodem naar het grondwater. Of een gat graven en de Rainbloxx plaatsen. Ook  zijn hiervoor speciale schrobputten met infiltratie-buffer verkrijgbaar. Deze putjes geven het water ook af aan de bodem en hoeven daarom niet op de riolering te worden aangesloten. Hierdoor is het plaatsen van deze put zeer eenvoudig.

Infiltratiekratten, Vijver of wadi
Voor grotere hoeveelheden water zijn er speciale infiltratie kratten te koop. Deze kunststof kratten, met een inhoud van circa 200 liter, 'bufferen' het regenwater, om deze vervolgens ook weer af te voeren naar de bodem. De kratten worden eveneens ingegraven, voorzien van een filterdoek en aangesloten op het putje of de goot. Er zijn nog meerdere, alternatieve methoden te bedenken zoals een buffer in de vorm van een tijdelijke moeras, vijver of Wadi. In veel nieuwbouw wijken wordt er al gebruik gemaakt van een Wadi. Deze Wadi is dan een buffer en laat het water weer infiltreren in de bodem. Het regenwater kan hier naar toe geleid worden door middel van een gootje, een afvoer of op een natuurlijke wijze aangelegde afvoer.

Kortom, goede afvoer van regenwater in de tuin is noodzakelijk
De bestrating in de tuin moet op afschot (afloop) liggen. Daarnaast moet het regenwater juist afgevoerd worden naar het grondwater of riool. Deze twee zaken zijn noodzakelijk voor een goede afvoer van overtollig water. Het voorkomt schade aan de woning, beplanting of gewoonweg ongemak van natte voeten. Of het op een traditionele manier wordt uitgevoerd, of op een alternatieve wijze, het doel is om ongemakken van wateroverlast te voorkomen!

 

Een greep uit ons assortiment: