08 nov 2023

Moet ik mijn tuin bladvrij houden?

Het najaar is in volle gang en het blad is weer in overvloed aanwezig! Al dat blad geeft ontzettend veel werk. Moet ik mijn bestrating en tuin bladvrij houden?
Daarover leest u in deze blog, alles over het wel of niet bladvrij houden van uw tuin.

Wanneer wel blad harken?

Blad op bestrating, paden en terrassen kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen. De bladeren zorgen dat de bestrating snel vervuild. Onder deze bladeren kunnen de stenen niet opdrogen, daardoor zal er snel groene aanslag ontstaan. Daarnaast gaat vochtig blad al heel snel verteren. Hierbij komen zuren vrij die in de bestrating trekken. Dit veroorzaakt nare vlekken die moeilijk of niet schoon te krijgen zijn. De ene boom heeft meer zuren in het blad dan de andere boom. Het kan dus dat u van bepaalde gevallen bladeren geen vlekken krijgt en van andere bladeren wel. Naast bladeren kunnen ook andere resten uit bomen of van struiken nare vlekken geven.

Niet alle soorten bestratingen zullen even veel last hebben van vlekken veroorzaakt door blad. Dit betreft voornamelijk bestrating welke meer vocht opneemt en daardoor poreuzer is. Dit zijn bijvoorbeeld betonproducten, deze zijn gevoeliger voor invloeden van buitenaf zoals blad en andere vervuiling. Gebakken klinkers, Natuursteen tegels of Keramische tegels zijn daar veel minder gevoelig voor. Deze zijn over het algemeen harder en dichter van structuur.

Daarnaast kan de kleur van de bestrating ook een rol spelen. Op bestrating met een lichte kleur valt vervuiling veel eerder op dan bij bestrating met een donkere kleur. Dat neemt niet weg dat het vuil net zo goed in donkere bestrating trekt.

Wanneer niet blad harken?

Blad in de borders tussen de planten kan als bescherming dienen tegen de vorst. Planten hebben op deze manier minder te lijden van de winterse periode. Dit geldt niet voor alle planten. Sommige planten kunnen ook verstikken onder een dikke laag bladeren. Denk dan met name lage beplanting en bodembedekkers. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het gazon.
Planten waarvan het loof afsterft hebben er vaak baat bij om de bladeren te laten liggen. Hierdoor hebben ze een dekentje. Groen blijvende beplanting heeft vaak geen baat bij een laag bladeren.

Kortom; u hoeft geen blad te harken in de plantvakken zolang het blad de planten niet verstikt.

Blad zorgt niet alleen voor bescherming, maar is ook een natuurlijke voeding. Veel blad zal in het voorjaar verteerd zijn, zodat u minder hoeft op te ruimen. Daarnaast zorgt het voor gratis compost. Deze compost dient dan gelijk als natuurlijke bemesting voor uw tuin. Ook gaan er allerlei insecten tussen het blad zitten, wat weer een goede wintervoeding geeft aan onder andere vogels.

Conclusie

Bladvrij houden van bestrating en gazon is aan te raden, borders kunnen merendeel bedekt blijven met blad.

 

Een greep uit ons assortiment: