18 dec 2014

Moet ik mijn tuin bladvrij houden?

Het najaar is in volle gang en het blad is weer in overvloed aanwezig! Al dat blad geeft ontzettend veel werk. Moet ik mijn bestrating en tuin bladvrij houden?
Daarom leest u in deze blog alles over het wel of niet bladvrij houden van uw tuin.

Wanneer wel blad harken?

Verstandig is om het blad op de bestrating van paden, oprit en terras te verwijderen. Het zorgt er niet alleen voor dat de bestrating glad wordt (vooral als het half verteerd en vochtig is) Maar blad kan ook nare vlekken in de bestrating veroorzaken. Zuren in bepaalde soorten blad trekken in de bestrating en zorgen voor bruingele vlekken. Bladeren van onder andere de Eik zorgen voor hardnekkige vlekken.

Niet alle soorten bestratingen zullen last hebben van vlekken veroorzaakt door blad. Vooral bestrating die meer vocht op nemen en poreuzer zijn. Dit zijn bijvoorbeeld betonproducten, deze zijn gevoeliger voor invloeden van buitenaf zoals blad en andere vervuiling. Gebakken klinkers, Natuursteen tegels of Keramische tegels zijn daar veel minder gevoelig voor. Deze zijn over het algemeen harder en dichter van structuur.

Kleur van de bestrating speelt ook een rol. Op hele lichte kleuren bestrating valt vervuiling veel eerder op dan bijvoorbeeld meer donkere kleuren bestrating.

Wanneer niet blad harken?

Blad in de plant vakken tussen de planten kan als bescherming dienen tegen de vorst. Planten hebben op deze manier minder te lijden van de winterse periode. Dit geldt niet voor alle planten. Sommige planten kunnen ook verstikken onder een dikke laag bladeren. Denk dan met name lage beplanting en bodembedekkers. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het gazon.

Kortom; u hoeft geen blad te harken in de plantvakken zolang het blad de planten niet verstikt.

Blad zorgt niet alleen voor bescherming, maar is ook een natuurlijke voeding. Veel blad zal in het voorjaar verteerd zijn, zodat u minder hoeft op te ruimen. Daarnaast zorgt het voor gratis compost. Deze compost dient dan gelijk als natuurlijke bemesting voor uw tuin. Ook gaan er allerlei insecten tussen het blad zitten, wat weer een goede wintervoeding geeft aan onder andere vogels.

Conclusie

Bladvrij houden van bestrating en gazon is aan te raden, plantvakken kunnen merendeel bedekt blijven met blad.

 

Een greep uit ons assortiment: