20 jun 2018

Kunstgras leggen

Op steeds meer plaatsen zie je kunstgras verschijnen. Of het nu in een tuin is of op een speelveldje, steeds meer mensen ontdekken kunstgras en de voordelen daarvan. Heeft kunstgras nu alleen maar voordelen of zitten er nog wel een paar addertjes onder het (kunst)gras?
In deze blog gaan we uitleggen hoe je dit zelf legt en wat de voor of nadelen zijn.

De verschillen tussen gras en kunstgras

Eerst maar eens de verschillen bekijken. Het grootste verschil is natuurlijk dat echt gras groeit en kunstgras niet. Dit brengt gelijk al de eerste voor en nadelen met zich mee. Het voordeel van het groeien is dat echt gras zichzelf ook weer hersteld. Als u dus een overenthousiast huisdier heeft die zich uitleeft op uw kunstgras zult u daar niet blij mee zijn. Ook bij echt gras is dat geen pretje maar dan groeit het in ieder geval weer aan!

De nadelen van het groeien zijn wel bekend: We moeten maaien, knippen, verticuteren, en zo nodig bij zaaien. Ook is mos of onkruid in het gazon een veel voorkomend probleem. Kunstgras daarentegen wordt eenmaal gelegd en is daarna nagenoeg onderhoudsvrij.

Daarnaast hebben we natuurlijk de aanschafprijs. Kunstgras is beduidend duurder dan echt gras. Deze investering zal zichzelf echter snel terugverdienen. Reken maar een na wat het kost om ieder jaar weer een aantal keren te bemesten, bij te zaaien en te sproeien. Hier komt bij dat de levensduur van een echt gazon vrij beperkt is.
Qua gebruikersgemak stijgt het kunstgras pas echt boven echt gras uit! Wat te denken van een modderig gazon na de zoveelste wolkbreuk. Of een spoor voetstappen van gemaaid gras door de woonkamer. Kunstgras is echter in mum van tijd droog na een regenbui.
Beiden hebben ze dus voor en nadelen. Het is voor uzelf een afweging wat het zwaarste weegt.

De kwaliteit bepalen

Er zijn ontzettend veel soorten te koop. Wat zijn de verschillen?
Een aantal verschillen die u zelf voor aankoop kunt bekijken zijn:
Hoe dik is het? (hoeveel steken per m2)
Hoe lang zijn de grassprieten?
Moet het gras nog ingeveegd worden met zand?
Hoeveel garantie zit er op?
Ook de stevigheid van het soort kunststof zal bepalen hoe uw gras aanvoelt. Als het gras steviger is zal het minder snel plat gaan liggen maar vaak ook stugger aanvoelen. Laat u hierover van tevoren inlichten bij een specialist!

Het leggen van kunstgras

Kunstgras leggen is op zichzelf niet moeilijk. Het is vooral belangrijk alle stappen van het leggen zorgvuldig uit te voeren.
Wat heeft u nodig?
– Wit zand
– Trilplaat
– Waterpas
– Onderdoek
– Kunstgras
– Betonbanden of Kunstgraspennen
– Stanleymes
– Stugge bezem
eventueel:
– (Zelfklevend) Lijmband
– Kunstgraslijm

Zorg er als eerst voor dat het zandbed verdicht en helemaal egaal afgewerkt is door middel van de trilplaat en het waterpas. Als je gebruik maakt van opsluitbanden om je kunstgras op vast te lijmen plaats je die eerst langs de rand. Nu wordt eventueel het onderdoek geplaatst. Hierna rol je het tapijt uit. De randen kunnen nu precies op maat gesneden worden. Door middel van de kunstgraspennen zet je het gras vast in het zand. Om het gras goed vast te zetten plaats je iedere meter een kunstgraspen. Bij gebruik van een betonband lijm je na het afsnijden de betonband in en plak je hier het gras op.
Mocht u dit toch niet zelf zien zitten, dan kunnen wij altijd helpen zoeken naar een professional die u hierbij kan helpen. Van een professioneel geplaatst kunstgras tapijt heeft u op termijn altijd veel profijt!

Conclusie

Kunstgras heeft veel voordelen ten opzichte van echt gras. Vooral qua onderhoud en gebruikersgemak scoort het erg goed. De echte natuur liefhebber die het juist fijn vind in de tuin aan de gang te zijn zal echter de voorkeur blijven geven aan een echt gazon.

 

Een greep uit ons assortiment: