Witte vlekken op mijn bestrating, kan dat kwaad?
Witte vlekken komen regelmatig voor op nieuwe betonnen bestrating. Deze witte aanslag wordt ook wel kalk uitbloei genoemd. Wat deze kalk aanslag is en wat je hier tegen kan doen leggen we in deze blog uit.
Wat is kalk uitbloei?
Betontegels worden gemaakt met, zoals de naam al zegt, onder andere beton. Deze beton bestaat uit grind, zand, water en cement. Dit zijn allemaal natuurproducten. Hierin vinden dan ook natuurkundige processen plaats. Bij beton is dat de reactie tussen het water en het cement. Bij deze chemische reactie ontstaat het kalk. Het kalk zet zich af tegen het beton. Dit zorgt vervolgens voor de witte vlekken op uw bestrating, betontegels of betonklinkers.
Waarom ontstaat de kalkuitslag na een regenbui?
Vaak is er bij het aanleggen van het terras of de bestrating nog niets of weinig zichtbaar van de witte vlekken. Na de eerste regenbui ontstaat de kalk uitbloei (secundaire aanslag). Soms zijn de witte vlekken echter al te zien voor het leggen van de tegels (primaire aanslag). Bij de primaire aanslag gaat het aanmaakwater van het beton een reactie aan met het cement. Bij een regenbui (secundaire aanslag) gaat het vaak om veel meer water dan bij de productie van betontegels. De betontegels nemen vaak veel water op en er ontstaat dus ook veel kalkuitslag. Deze secundaire aanslag komt voor in de eerste twee jaar van het verweren van de bestrating.
Welke tegels zijn het meest gevoelig voor deze witte aanslag?
Het meest gevoelig zijn de betontegels zonder enige vorm van bescherming in of over de tegel heen. Vaak zijn dit de goedkopere tegels. Doordat deze producten vrij poreus zijn nemen deze veel water op en ontstaat hierdoor ook veel kalkuitslag. Bij de betere betonproducten is een impregneer door de deklaag van de tegel heen verwerkt, deze beschermt de tegel ook deels tegen de kalk uitbloei. Ook in de duurdere betonproducten komt kalkuitslag voor.
Is er ook bestrating zonder kalkuitslag?
Natuurlijk is er ook bestrating waarin de witte aanslag niet voorkomt. Bij keramische tegels zult u geen last hebben van kalk uitbloei.
Ook in nieuw of oud gebakken klinkers zult u geen kalkuitslag tegenkomen. Dit omdat keramische tegels en gebakken bestrating niet met cement maar met klei gemaakt wordt. Hierdoor kan de chemische reactie die het kalk doet ontstaan dus ook niet plaatsvinden.
Wat kun je doen tegen witte vlekken op klinkers of bestrating?
Naast dat het niet mooi is heeft kalk uitbloei heeft verder geen negatieve gevolgen voor je bestrating. Helaas is er ook weinig of niets tegen te doen. De kalk is niet van het product te verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. Er zijn wel een aantal chemische producten verkrijgbaar maar hierdoor wordt zeer waarschijnlijk ook de kleur en textuur van uw bestrating aangetast. Het enige wat helpt is geduld hebben. Meestal zal de witte aanslag vanzelf verdwijnen. De zuren in de lucht en in het regenwater zorgen er voor dat het kalk langzaam oplost en weg kan spoelen. Het is gebleken dat op plaatsen waar er veel zure verontreinigingen in de lucht zitten, zoals op plaatsen met veel industrie, de aanslag sneller verdwijnt. Mocht u toch interesse hebben in een product om het proces van ontkalken te versnellen, bekijk dan ook even onze WS Kalkuitbloei verwijderaar.
Conclusie
De witte vlekken op uw bestrating is kalk uitbloei en dit is niet iets om u erg ongerust over te maken. Het komt alleen voor in betonproducten en het verdwijnt meestal vanzelf weer. Belangrijk is te weten dat de kalk uitbloei de kwaliteit van de bestrating op geen enkele manier beïnvloed! Wilt u liever een bestrating zonder kans op kalk uitbloei? Denk dan eens aan keramische tegels. Bij een gebakken klinker is de kans op witte vlekken ook een stuk kleiner. soms komt er echter vanuit de onderbaan wel kalk door de klinker heen. Ook kan bij een bepaald weertype een zoutuitslag op de klinkers ontstaan. Dit gaat veelal na verloop van tijd weer weg. Heeft u nog vragen? Bel, kom of vraag een offerte aan.
Een greep uit ons assortiment: