22 aug 2018

Onkruid tussen tegels?

Iedereen kent het probleem wel dat onkruid met zich mee kan brengen. Onkruid groeit eigenlijk overal waar het maar een klein beetje wortel kan schieten en water krijgt. Het verwijderen van het onkruid tussen tegels is voor veel mensen dan ook een telkens terugkerende bezigheid. Wat kunt u nu doen om dit voor uzelf makkelijker te maken of zelf (gedeeltelijk) te voorkomen? Dat gaan we bespreken in deze blog.

Hoe onkruid tussen tegels verwijderen

Hoe verwijder ik al dat onkruid zo makkelijk mogelijk? Om onkruid tussen de tuintegels of klinkers te verwijderen zijn allerlei krabbers en stekers te koop. Als echter de wortel van het onkruid blijft staan zal het meeste onkruid gewoon weer aangroeien. Het beste is het dan ook om onkruid met wortel en al voorzichtig uit de grond te trekken. Hoe kleiner het onkruid nog is hoe makkelijker dit zal gaan. Dit omdat ze dan nog nauwelijks geworteld zijn. Naarmate het onkruid langer staat en een drogere periode doormaakt zal het zijn water dieper zoeken en zullen de wortels ook aanmerkelijk langer en dikker worden. Het meest eenvoudig is het onkruid dus weg te halen als het nog maar klein is en met een zekere regelmaat verwijderd wordt.

Grote, kleine of geen voegen

Kan ik nu het beste tegels leggen met grote voegen, kleine voegen of strak tegen elkaar aan? Veel tegels of stenen hebben afstand houders. Deze afstand houders zorgen ervoor dat de tegels heel blijven. Hierdoor zijn ze ook niet te leggen zonder voeg. Door de tegels te leggen met een bredere voeg vergemakkelijk je het onkruid plukken. Hier zal echter ook meer onkruid tussen de tegels gaan groeien.

Waarmee moet bestrating ingevoegd worden

De voegen kunnen ingeveegd worden met een aantal verschillende soorten inveegzand. Hierin zijn een aantal verschillende soorten te onderscheiden. Hierin is ook een groot prijsverschil te onderscheiden.  Het voordeligste is het standaard brekerzand. Dit brekerzand houd de stenen prima op hun plaats. Brekerzand is meestal geel/rood van kleur. Voor standaard bestrating zoals betonklinkers is dit prima. Voor een zwarte voeg is er inveegsplit basalt. Dit is zwart van kleur en staat vaak mooier bij donkere bestrating. Ook zijn er enkele soorten inveegzand op de markt die onkruid remmend werken. Dit inveegzand of inveegsplit is vaak gezuiverd of gebrand zodat onkruid geen of weinig voeding uit dit zand kan halen. Dit resulteert er dan in dat er minder onkruid in groeit en dat het onkruid wat er in groeit makkelijker te verwijderen is.

Het voorkomen van onkruid in de voegen

Al met al is het nog steeds niet ideaal. Alle middelen en oplossingen ten spijt komt er nog steeds onkruid in uw voegen. Het beste is dus ook om te zorgen dat er geen onkruid in kan groeien. Dit kan! Door middel van een uithardende voegzand of voegmortel.  Het voegzand wordt tussen de droge tegels of klinkers geveegd. Zodra de voeg nat gemaakt wordt zal het voegsel uitharden. Hierdoor krijgt u een dichte voeg waar onkruid zich niet in kan hechten. Een andere manier is de voegmortel, deze wordt nat verwerkt en met een trekker in de voegen geveegd. Zodra dit opdroogt zal ook deze uitharden. De voegmortel is geschikt voor voegen vanaf 3 mm breed.

Conclusie onkruid tussen tegels

Onkruid groeit altijd en overal. Zelfs in de kleinste voegjes ziet onkruid al kans om te wortelen. Het is dan ook een kwestie van het regelmatig bijhouden en onkruidvrij maken van de voegen of het werken met een uithardende voegsel. Voor meer informatie over voegmortel, zoals WS Voegmortel of Gatorsand, of voegzand neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.