26 okt 2020

De verschillende soorten legverbanden, welke kiest u?

In deze blog bespreken we een aantal soorten legverbanden. Een legverband is de wijze waarop twee of meerdere tuintegels of stenen ten opzichte van elkaar komen te liggen. Door dit verband telkens te herhalen krijg je een patroon. Een paar voorbeelden zijn:

Er zijn echter nog veel meer legpatronen mogelijk. Het is verstandig om bij het bepalen van het legverband goed te kijken naar het type bestrating. Ook de omgeving en het waar de bestrating voor gebruikt wordt is belangrijk. Hier in deze blog vindt u inspiratie en informatie over de verschillende legverbanden.

Type besprating
Bestrating is er in veel verschillende types. Maar niet ieder type bestrating is geschikt voor elk legverband.
Klinkers (stenen met de afmeting 10x20 cm, 7x20 cm of 5x20 cm) worden vaak in een halfsteens, elleboog of keperverband gestraat. Tegels worden echter weer vaak in lineair, halfsteens of wildverband gelegd. Zo heeft ieder type bestrating weer zijn eigen geschikte legverbanden. Verderop in het blog een aantal voorbeelden.

Omgeving

Ook is het van belang om goed naar de omgeving van de bestrating te kijken. Aan de hand daarvan kunt u bedenken wat voor uitstraling uw bestrating moet krijgen. Het ene verband oogt gezelliger dan het andere. Bijvoorbeeld een slingerpaadje in uw tuin is niet praktisch en mooi om als lineair of blokverband te bestraten. Een halfsteens of keperverband is hier meer op zijn plaats. Bij het bestraten van een strak terras wordt weer eerder gekozen voor een verband met strakke lange lijnen. Zoals het lineair, halfsteens of diagonaal verband. Zo bepaalt het type bestrating en de omgeving al voor een gedeelte welk legverband het beste is.

Het doeleinde
Waar gaat uw bestrating voor gebruikt worden? Als deze gebruikt wordt om een auto op te parkeren is het verstandig om een stevig legverband te kiezen. Omdat niet ieder type bestrating geschikt is voor het weerstaan van grote druk wordt ook hierdoor de keuze ingeperkt. Klinkers, gebakken of beton zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor grote druk, grote tegels zijn niet geschikt voor hoge druk. In een siertuin waar een paadje slingert hoeft u weer geen extra rekening te houden met de stevigheid. Hierbij kunt u alle kanten op.

Legverbanden op een rijtje

Zoals gezegd zijn er een groot aantal verschillende legverbanden. Met vierkante tegels of stenen is de keuze beperkt, hierbij is te denken aan de volgende legverbanden:

Legverbanden vierkante tegels
Een aantal voorbeelden van legverbanden van vierkante tegels.

Lineair legverband

Bij een lineair legverband liggen de tegels recht naast elkaar gelegd.

Diagonaal verband

Bij een diagonaal verband liggen de tegels diagonaal (hoek van 45 graden).

Halfsteensverband

Bij een halfsteensverband liggen de tegels tot aan de helft van de rij erboven.

Legverbanden rechthoekige tegels of stenen

Een aantal voorbeelden van legverbanden van rechthoekige tegels en stenen.

Elleboogverband

Bij een elleboogverband liggen de tegels of stenen met de korte zijde tegen de lange zijde. (elleboog vorm)

Keperverband

Bij het keperverband liggen de tegels en stenen ook met de korte zijde tegen de lange zijde. Hierbij liggen de stenen echter diagonaal.

Legverbanden verschillende tegels of stenen

Bij het gebruik van verschillende afmetingen door elkaar heen zijn tal van mogelijkheden te bedenken. Hierbij een paar voorbeelden:

Molenwiekverband

  spiraal verband, spiraalverband

Spiraalverband

Waar moet u dus op letten bij het kiezen van het juiste legverband?

Om het juiste legverband voor uw tuin te kiezen is het goed om na te denken over de volgende dingen:

  • 1. Het type bestrating dat u heeft
  • 2. De omgeving waar de bestrating komt te liggen
  • 3. Het doel van de bestrating

Als u deze drie punten in de gaten houdt, wordt het al een stuk makkelijker om het juiste legverband te kiezen voor in uw tuin. En als u gericht advies nodig hebt, dan weet u ons te vinden!

 

Een greep uit ons assortiment: